GUS podał, jak przezimowały zboża i rzepak w kraju

Główny Urząd Statystyczny podał wstępną ocena przezimowania zbóż ozimych oraz rzepaku i rzepiku.

GUS podał jak przezimowały zboża i rzepak w kraju
GUS podał jak przezimowały zboża i rzepak w kraju

Z badań monolitowych i polowych przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich pod koniec lutego i w pierwszej połowie marca br. wynika, że uprawy ozime w całym kraju przezimowały podobnie jak w roku ubiegłym, praktycznie bez strat, a ich stan oceniany wczesną wiosną był dobry.

Lokalnie straty zimowe (uszkodzenia roślin) odnotowano w następujących województwach z powodu:

  • wahań temperatury w województwach: lubuskim, mazowieckim, opolskim, podkarpackim, wielkopolskim i zachodniopomorskim,
  • wysuszających wiatrów w województwach: lubuskim, mazowieckim, opolskim, podkarpackim i wielkopolskim,
  • pleśni śniegowej w województwach: mazowieckim i warmińsko-mazurskim,
  • występowania zastoisk wody w obniżeniach terenowych powodujących wymoknięcia roślin w województwach: świętokrzyskim i warmińsko-mazurskim,
  • występowania pokrywy lodowej w województwie mazowieckim,
  • silnych mrozów w województwie lubuskim,
  • innych przyczyn (np. zwierzyna leśna) w województwach: lubelskim, lubuskim, małopolskim, podkarpackim, warmińsko-mazurskim i zachodniopomorskim.

Według oceny rzeczoznawców wojewódzkich GUS, w kraju do zaorania zakwalifikowano tylko ok. 0,1% powierzchni zasiewów zbóż ozimych oraz ok. 0,1% powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego.

Do zaorania zakwalifikowano  tylko ok. 2,3 tys. ha powierzchni zbóż ozimych oraz ok. 0,9 tys. ha powierzchni rzepaku i rzepiku zasianych jesienią 2021 r.

W badanych próbach monolitowych i polowych udział roślin żywych i nasion kiełkujących wyniósł w bieżącym roku dla:

  • pszenicy ozimej – ponad 96%,
  • żyta – 95%,
  • jęczmienia ozimego – ponad 97%,
  • pszenżyta ozimego – blisko 97%,
  • rzepaku i rzepiku ozimego – ponad 95%.

Ponadto w badanych próbach monolitowych stwierdzono od 2% do 4% roślin wątpliwych, najwięcej roślin wątpliwych zanotowano na plantacjach żyta, a najmniej na plantacjach jęczmienia ozimego.

Źródło: GUS

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics