W ubiegłym roku spadła produkcja żywca i jaj, a wzrosła produkcja mleka. Główny Urząd Statystyczny przedstawił zestawienie danych na temat produkcji w sektorze.
W 2012 r. spadła w Polsce produkcja żywca wołowego, cielęcego, wieprzowego, końskiego i owczego, a o ok. 11 proc. wzrosła produkcja żywca drobiowego. W sumie wyprodukowano 5 mln 279 tys. ton żywca rzeźnego, tj. o 0,1 proc. Mniej niż rok wcześniej. Najwięcej mięsa rzeźnego dostarczyły województwa: wielkopolskie (20,5 proc.), mazowieckie (15,8 proc.), a najmniej – podkarpackie (2 proc.) i dolnośląskie (2,2 proc.).
Czytaj także:
Skąd niechęć Polaków do wołowiny?
Kwota mleczna przekroczona. Polska musi zapłacić!
Kolejny polski produkt zatrzymany przez Rosję
W 2012 r. wyprodukowano w naszym kraju 12 mld 298 mln litrów mleka, czyli o 2 proc. więcej niż rok wcześniej. W tym czasie wzrosła wydajności mleka od jednej krowy. Najwięcej mleka pochodziło z województw: mazowieckiego (21,6 proc.), podlaskiego (18,5 proc.), wielkopolskiego (13,2 proc.), zaś najmniej z woj. lubuskiego (1 proc.).
Produkcja jaj kurzych w 2012 r. (konsumpcyjnych i wylęgowych) wyniosła 9 mld 536 mln sztuk i była niższa o ponad 8 proc. od uzyskanej w 2011 r. Spadek krajowej produkcji jaj związany był przede wszystkim ze zmniejszeniem w skali roku wydajności jaj od jednej kury nioski. Najwięcej jaj pochodziło z Wielkopolski (33 proc.).
Źródło: TVP Info, www.tvp.info,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu