GUS: warzyw gruntowych dużo mniej niż rok temu

Według danych wynikowych, tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była zbliżona do areału ich uprawy w 2014 r. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych, jednak z powodu suszy, jaka wystąpiła pod koniec wegetacji, z części plantacji zbiorów nie dokonano – informuje GUS.

 

\"rolnictwo,

 

– Zbiory warzyw gruntowych oszacowano na ok. 3,7 mln t, tj. o ok. 20% mniej od produkcji roku ubiegłego i były także znacznie niższe od średniej produkcji z lat 2006 – 2010. Tegoroczne istotne zmniejszenie produkcji warzyw gruntowych w porównaniu do roku ubiegłego wynikało z wyjątkowo niekorzystnych warunków podczas prawie całego okresu wegetacji. Wiosną siewy i wschody były na ogół utrudnione. Z kolei na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw gruntowych została przejściowo zahamowana wskutek braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza (ucierpiały wówczas szczególnie odmiany wczesne). W drugiej dekadzie lipca warunki poprawiły się na krótko, lecz kolejne wystąpienie suszy, tym razem długotrwałej, spowodowało, że na wielu plantacjach wzrost warzyw (późnych odmian) przebiegał w ekstremalnie trudnych warunkach. Spowodowało to znaczące obniżenie plonowania, a co za tym idzie także potencjalnej produkcji – czytamy w komunikacie GUS.

Na wielu plantacjach ekstremalne warunki przyczyniły się także do rozwoju chorób, co z kolei wpłynęło ujemnie na jakość plonu. Największy spadek zbiorów w porównaniu do roku poprzedniego zanotowano dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, które najbardziej odczuły skutki suszy. Szacuje się, że łączna produkcja kapusty w 2015 r. wyniosła niespełna 850 tys. ton, natomiast kalafiorów ok. 190 tys. ton. Zbiory marchwi jadalnej zostały oszacowane na ok. 670 tys. ton, a buraków na ok. 270 tys. ton. Produkcję cebuli oceniono na poziomie 540 tys. ton, przy czym cebula z tegorocznych zbiorów jest na ogół drobniejsza. Zbiory pomidorów i ogórków oszacowano odpowiednio: na ok. 230 tys. ton i 220 tys. ton. Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się także na poziomie zdecydowanie niższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 730 tys. ton.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/ Jeremy Keitz

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics