W warunkach gospodarki rynkowej okazuje się, że nie wystarczy produkować lepiej i taniej, należy produkować to, czego brakuje na rynku.
Wybór padł na szynszyle
W jednym z gospodarstw w gminie Fabianki położonym w miejscowości Wilczeniec Fabiański, gdzie niewielki areał i słabe gleby wykluczyły podjęcie typowej produkcji rolniczej, trzeba było zdecydować się na nietypowe działanie. Wybór padł na hodowlę szynszyli. Skąd pomysł na tę mało znaną, niszową działalność? Poprzedziły go przemyślenia, wizyty w czołowych polskich hodowlach szynszyli i analiza produkcji w wielu gospodarstwach, a co najważniejsze kalkulacje czy się opłaci hodować. Po rozeznaniu rynku zapadła decyzja o zakupie zwierząt hodowlanych.
Sukces hodowli
Zwierzęta zamieszkały w specjalnie wybudowanym budynku. Pomieszczenie jest przestronne, jasne, wyposażone w ogrzewanie podłogowe i wentylację. Optymalny mikroklimat zapewnia stale kontrolowana temperatura i wilgotność powietrza. Powiatowy lekarz weterynarii czuwa nad dobrostanem zwierząt.
Każde zwierzątko jest oznakowane i posiada swoją kartę hodowlaną. Sukces hodowli szynszyli tkwi w wysokiej jakości materiale hodowlanym. Rocznie jedna samica daje 2 mioty. W jednym miocie rodzi 1-3 małe. Ciekawostką jest fakt, że zaraz po porodzie samica może być pokryta po raz drugi. Już w chwili urodzenia młode mają futerko, widzą, są samodzielne i bardzo żywotne. Do 50 dni przebywają w klatce razem z matką. Po tym czasie przekłada się je do osobnych klatek, gdzie tworzą tzw. sektor żłobka.
Uważaj na futro!
Po 6 miesiącach szynszyle osiągają dojrzałość płciową, a w pełni wartościowe delikatne futerka po 8 miesiącach od urodzenia. Bardzo ważne dla jakości futerka jest umiejętne postępowanie ze zwierzętami podczas ich chwytania i przenoszenia. Szynszyle stosują odruch obronny, rozluźniają cebulki włosowe, a w miejscu dotyku następuje wypadanie włosów. Po pewnym czasie włosy w tych miejscach odrastają, ale jakość futerka jest już niższa. Umiejętne chwytanie za ogon lub ucho eliminuje ten odruch samoobrony, a tym samym, nie obniża jakości handlowej skóry szynszyli.
Źródło: Jan Jaroszewski, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl, fot. sxc.hu