W dniu 21 lipca 2020 roku służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o wznowieniu eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z następujących powiatów:
- powiat kolski, województwo lubelskie;
- powiat wolsztyński, województwo lubelskie;
- powiat koniński, województwo wielkopolskie;
- powiat wrocławski, województwo wielkopolskie;
- powiat ostródzki, województwo zachodniopomorskie;
- powiat raciborski, województwo dolnośląskie;
- powiat kędzierzyńsko-kozielski, województwo warmińsko-mazurskie;
- powiat sieradzki, województwo łódzkie;
- powiat łowicki, województwo łódzkie;
- powiat łódzki wschodni, województwo łódzkie;
- powiat poddębicki, województwo łódzkie;
- powiat zgierski, województwo łódzkie;
- powiat pabianicki, województwo łódzkie;
- Łódź, województwo łódzkie.
Przyjmowane będzie wyłącznie świeże/zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia. Przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane) będą przyjmowane wyłącznie z kraju, strefy lub kompartmentu wolnego od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.
Przesyłka musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.
Źródło: GLW