IERiGŻ: spadły ceny prawie wszystkich warzyw

W październiku 2014 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynek produktów świeżych niższe były ceny skupu kalafiorów gruntowych (o 25%), cebuli (o 20%), buraków ćwikłowych (o 7%), marchwi (o 5%) i pieczarek (o 4%). Wzrosły natomiast ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 57%) i pomidorów gruntowych (o 22%).
Stabilne były ceny skupu kapusty białej. W zakładach przetwórczych wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 7%), kalafiorów różyczkowanych (o 5%) i kapusty białej (o 3%) Obniżyły się ceny skupu marchwi na kostkę (o 4%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny ziemniaków (o 10%) i buraków ćwikłowych (o 2%).

 

\"rolnictwo,

 

Obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 14%), kapusty pekińskiej (o 33%), kapusty białej (o 23%), marchwi i papryki czerwonej (po 6%) i cebuli (o 2 %). W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków gruntowych (o 150%), ogórków spod osłon (o 132%) i pomidorów gruntowych (o 9%). Obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 28%), kalafiorów gruntowych (o 25%), cebuli (o 11%), kapusty białej (o 8%) i marchwi (o 5%).

W relacji do października ub.r., potaniała większość gatunków warzyw, na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie, przy czym w zależności od kierunku zagospodarowania najbardziej: kapusta biała (o 50-67%), cebula (o 46-62%), buraki ćwikłowe (o 28-40%) i marchew ( o 23-30%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny większości gatunków warzyw, a najbardziej: cebuli (o 48%), kapusty białej (o 41%), buraków ćwikłowych i kalafiorów gruntowych (po 25%), pomidorów spod osłon (o 24%) i marchwi (o 17%). Odnotowano wzrost cen hurtowych ogórków spod osłon (o 58%) i pomidorów gruntowych (o 40 %).

We wrześniu br., w stosunku do sierpnia br., obniżyły się ceny detaliczne większości gatunków warzyw: cebuli (o 34%), selerów (o 14%), buraków ćwikłowych (o 12%), porów (o 11%), papryki (o 9%), marchwi (o 8%). Wzrosły natomiast ceny pomidorów (o 43%) i kalafiorów (o 29%).

W relacji do cen detalicznych z września 2013r. potaniały ogórki gruntowe (o 35%), cebula (o 29%), pory (o 14%), marchew i buraki ćwikłowe (po 12%) oraz papryka i kalafiory (po 10%). Jedynie selery zdrożały (o 3%). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen nie przekraczały 1%.

W sierpniu 2014r., w stosunku do analogicznego miesiąca w 2013r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej konserw warzywnych (o 71 %), soku pomidorowego (o 33%), marynat (o 11 %) i warzyw mrożonych (o 7%).

W sierpniu 2014r. eksport warzyw świeżych wyniósł 33,4 tys.t, a jego wartość 16,9 mln EUR. W porównaniu z sierpniem 2013 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych spadł o 18%, a jego wartość obniżyła się o 22%. Po spadku eksportu przyczyniła się niższa niż rok temu sprzedaż marchwi (o 44%) i pomidorów (o 27%).W tym samym okresie wyeksportowano 35,7 tys.t przetworów warzywnych o wartości 29,0 mln EUR. W stosunku do sierpnia 2013r., wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 19%, a jego wartość spadła o 6%. Mniej niż w lipcu 2013r. sprzedano suszy (o 50%) i mrożonek (o 23%). W sierpniu 2014r. zaimportowano 15,0 tys. t warzyw świeżych o wartości 8,9 mln EUR. W relacji do sierpnia 2013 r. import warzyw świeżych wzrósł o 2%, a jego wartość była większa o 7%. Większy import spowodowany był wzrostem przywozu pomidorów (o 69%), cebuli (o 57%) i papryki (o 6%). Import przetworów warzywnych wyniósł 12,9 tys. t, a jego wartość 14,4 mln EUR. W tym czasie stwierdzono spadek wolumenu (o 10%) importu przetworów warzywnych przy niższej (o 2%) wartości. Mniej zaimportowano przede wszystkim koncentratu pomidorowego (o 31%) i mrożonek (o 4%). Saldo handlu zagranicznego świeżymi warzywami w sierpniu br. było dodatnie i wyniosło 8,0 mln EUR, a przetworami warzywnymi 14,6 mln EUR. W stosunku do sierpnia ub.r. saldo w handlu świeżymi warzywami było mniejsze o 5,5 mln EUR, a w handlu przetworami warzywnymi saldo obniżyło się o 1,7 mln EUR. 

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Manjith Kainickara

Źródło: IERiGZ

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,883ObserwującyObserwuj
5,380SubskrybującySubskrybuj

MRiRW nie przewiduje dalszej pomocy rolnikom poszkodowanych przez Covid-19

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie przewiduje kontynuacji programów pomocowych dla rolników poszkodowanych przez Covid-19. Pomoc, którą rolnicy otrzymali w ubiegłym roku była jednorazowa. Zarząd...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE