Ile soku wypija przeciętny Polak?

Według najnowszego raportu Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) średnie spożycie soków i nektarów owocowych przypadające na 1 obywatela naszego kraju pozostaje jednym z najwyższych spośród państw Europy Wschodniej – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

W roku 2011 łączne spożycie tych produktów wyniosło 723 mln litrów wobec 810 mln litrów rok wcześniej, co dało niemal 11% redukcję w konsumpcji.

Zdecydowanie chętniej Polscy spożywają 100% soki owocowe – w roku 2011 było ich 462 mln litra, pozostałe 261 mln litrów to nektary zawierające pomiędzy 25 a 99% soków owocowych.

Aż 66,7% kupowanych i spożywanych na polskim rynku soków i nektarów owocowych to produkty pakowane w kartony, 28,7% to szklane butelki, a 4,4% to soki butelkowane w plastikowe opakowania. Liderem, jeśli chodzi o polskie smaki, pozostaje sok pomarańczowy z prawie 25% udziałem w rynku, co ciekawe drugie miejsce z wynikiem 21% zajmują wszelkie soki warzywne.

Około 14,5% udziału w konsumpcji ma sok jabłkowy, 12,3% mieszanki soków oraz 10,3% sok grapefruitowy i pozostałe 17,3% wszystkie, inne smaki. Polacy w spożywaniu soków i nektarów owocowych są zdecydowanymi domatorami – 93,5% zakupionych produktów spożywana jest w domu.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE