Ile wyniosła produkcja cukru?

Kampania cukrownicza 2013/2014 dobiegła końca, a przerób buraków cukrowych zakończono w ostatnich dniach stycznia 2014 r. Niektóre cukrownie w lutym będą produkowały cukier z nagromadzonego soku gęstego (tzw. „kampania sokowa”) – podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 
 

 

\"\"

 

Według GUS produkcja cukru wyniosła w okresie wrzesień-grudzień 1574 tys. ton i była o 4,5% mniejsza niż przed rokiem. Uwzględniając produkcję w styczniu i lutym br. szacuje się, że produkcja w sezonie 2013/2014 wyniesie ok. 1750 tys. ton i będzie o ok. 7,5% mniejsza niż przed rokiem.

Głównym powodem spadku produkcji była mniejsza podaż surowca spowodowana o ok. 5% mniejszą powierzchnią uprawy buraków cukrowych. Zbiory i przerób przebiegały w dobrych warunkach pogodowych, które korzystnie wpłynęły na plony i jakość surowca. Według szacunków średni plon wyniósł ok. 600 dt/ha, przy polaryzacji cukru ok. 17,1%. Produkcja cukru będzie o ok. 345 tys. ton większa od kwoty produkcyjnej i jest to trzecia kampania z rzędu charakteryzująca się dużą produkcją cukru pozakwotowego.

Nadwyżki podaży są eksportowane, zużywane na cele niespożywcze lub zaliczane na poczet produkcji kwotowej w kolejnym sezonie. W wyjątkowych sytuacjach Komisja Europejska może zezwolić na sprzedaż części nadwyżek. Działania te prowadzą do spadku podaży, ale nadal jest ona relatywnie duża i wywiera presję na poziom cen. Popyt na cukier na krajowym rynku wykazuje niewielkie zmiany.

W okresie trzech kwartałów 2013 r. miesięczne spożycie cukru w gospodarstwach domowych, bez cukru zawartego w artykułach spożywczych, wyniosło 1,17 kg/osobę, wobec 1,18 kg/osobę w analogicznym okresie 2012 r. Największy spadek konsumpcji wystąpił w rodzinach rolniczych (z 1,82 do 1,69 kg/osobę). Duże spożycie utrzymuje się w gospodarstwach domowych emerytów (1,62 kg/osobę), a najmniejsze w rodzinach osób pracujących na własny rachunek (0,87 kg/osobę).

Malejące spożycie w gospodarstwach domowych jest rekompensowane rosnącym zużyciem w przemyśle spożywczym, które w dużym stopniu jest stymulowane produkcją żywności na eksport. Ceny cukru w kraju spadają, a decyduje o tym duża podaż i spadek cen na świecie. W grudniu br. ceny zbytu cukru dla odbiorców hurtowych spadły o 3,5% do 2,72 zł/kg, a cukru paczkowanego o 6,3% do 2,53 zł/kg. Od początku roku ceny zbytu cukru paczkowanego obniżyły się o 24%, a workowanego o 17%.

Średnioroczna cena cukru workach wyniosła 3,07 zł/kg, a paczkowanego 2,94 zł/kg i były one odpowiednio o 6% i 16% niższe niż w 2012 r. Spadek cen zbytu spowoduje pogorszenie wyników finansowych przemysłu cukrowniczego w 2013 r. ale korzystnie wpływa na kosztową konkurencyjność wtórnego przetwórstwa żywności. W grudniu br. średnia cena detaliczna cukru spadła o 3,4% do 3,17 zł/kg, a od początku roku ceny te obniżyły się o 20%.

W całym 2013 r. średnia cena detaliczna cukru wyniosła 3,60 zł/kg i była o 9,1% niższa niż przed rokiem W okresie styczeń-listopad 2013 r. eksport cukru wyniósł 469 tys. ton. Cukier sprzedawano przede wszystkim na rynku unijnym (345 tys. ton), w tym do Niemiec (109 tys. ton), na Słowację (60 tys. ton) i Czech (30 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnie cen ok. 690 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (42 tys. ton), Syrii (13 tys. ton) i Rosji (22 tys. ton).

Ceny transakcyjne na rynkach krajów trzecich były niższe o prawie 42% (ok. 402 EUR/ tonę). Import cukru wyniósł 186 tys. ton. W okresie od lipca do listopada br. import ten wynosił zaledwie ok. 8 tys. ton miesięcznie, gdyż koncerny zakończyły rafinację i przygotowywały się, a następnie rozpoczęły kampanię cukrowniczą. Największe ilości cukru sprowadzono z Brazylii (50 tys. ton), Kuby (28 tys. ton), Sudanu (27 tys. ton) i Mozambiku (19 tys. ton).

Czytaj także:
Plany KE w związku z nowymi mechanizmami na rynku cukru
Rusza nowa kampania promująca polskie produkty!
Jak duże będą koszty rosyjskiego embarga?

Z krajów trzecich cukier importowano po 564 EUR/tonę. Import z UE-27 był niewielki 45 tys. ton, ale ceny transakcyjne były wysokie 684 EUR/tonę. W styczniu 2014 r. ceny cukru na rynku światowym znacząco spadły, a zdecydowała o tym duża podaż. Według F.O. Licht’s i ERS USDA światowa produkcja w sezonie 2013/2014 była o 1% niższa, ale wielu dużych producentów zmniejsza nagromadzone zapasy z poprzednich sezonów.

Ceny cukru surowego spadły do 330 USD/tonę, a cukru białego do 410 USD/tonę. Poziom cen jest najniższy od połowy 2009 r. i ceny te nie pokrywają kosztów produkcji cukru buraczanego i trzcinowego w niektórych regionach świata. Kontrakty terminowe na 2014 r. oraz pierwsze miesiące 2015 r. wskazują, że ceny cukru białego utrzymają się na poziomie ok. 420 USD/tonę.

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, 
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu     
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak właściwie nawozić trwałe użytki zielone? Terminy i porady dla rolników

Nawożenie trwałych użytków zielonych (TUZ) jest kluczowym elementem ich efektywnego zarządzania. Właściwy dobór terminów stosowania nawozów wpływa na plonowanie, jakość paszy oraz kondycję ekosystemu....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics