Do roku 2050 liczba ludzi na świecie ma osiągnąć 9,7 mld, a zapotrzebowanie na żywność wzrośnie o 70 proc. Czy świat jest w stanie wyżywić taką liczbę ludzi? W sprawozdaniach przyjętych na ubiegłotygodniowej sesji plenarnej posłowie podkreślili znaczenie inwestycji w technologie rolnicze i znaczenie ograniczanie wpływu rolnictwa na środowisko. Posłowie przyjrzeli się też sposobom pomocy rolnikom w Afryce, w której sytuacja żywnościowa już teraz jest bardzo niepokojąca.
Ograniczenie wpływu rolnictwa na środowisko
W 2012 roku 10 proc. emisji CO2 w UE pochodziło z rolnictwa – podaje Eurostat. Jeśli weźmiemy pod uwagę użycie ziemi, wylesianie, produkcję, transport, pakowanie, opadyt etc., to ta liczba będzie jeszcze większa. Z danych Konferencji Narodów Zjednoczonych ds. Handlu i Rozwoju wynika, że wzkaźnik ten może wynosić dla naszego regionu 43-57proc..
W zeszłym tygodniu posłowie przyjęli sprawozdanie posła Jana Huitema (ALDE, Holandia) w sprawie innowacji w zarządzaniu europejskim rolnictwem. "Rolnicy mają zdolności i wiedzę potrzebne do byci innowacyjnymi. ale są ograniczeni przez przestarzałe regulacje i zasady".
W swoim sprawozdaniu poseł wskazuje, że tzw. rolnictwo precyzyjne może pomóc ograniczyć ilość stosowanych pestycydów, nawozów, a nawet wody. Poza tym można zredukować także ślad ekologiczny – dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii informatycznych.
"Już teraz istnieje wiele nowatorskich praktyk, takich jak zwalczanie szkodników przy pomocy insektów albo produkcja zielonych nawozów z odpadów, ale europejska legislacja niekiedy nadal tłumi te innowacje. Posłowie zdecydowali o tym, by ruszyć do przodu zamiast tkwić w przeszłości" – tłumaczy Huitema.
Zapewnienie różnorodności genetycznej
W zeszłym tygodniu posłowie przyjęli rezolucję w sprawie stosowania technologii i innowacji w rolnictwie, która ich zdaniem jest kluczowa dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności z jednej strony, a z drugiej – odpowiedzi na takie wyzwania, jak zmiana klimatu, wzrost zapotrzebowania na żywność, degradacja środowiska. Zdaniem posłanki sprawozdawczyni Anthea McIntyre (EKR, Wielka Brytania) wskazuje w swoim sprawozdaniu, że genetyczna róznorodnośc i jakość genetycznych zasobów roślin są istotne dla produkcji rolniczej.
"Nie powinniśmy tracić z oczu korzyści, jakie niesie za sobą intelegentne rolnictwo, bo ma służyć ono ograniczeniu stosowania pestycydów, nawozów i wody" – mówiła sprawozdawczyni.
Pobudzenie rolnictwa w Afryce
795 ml ludzi nie ma wystarczająco dużo pożywienia, by prowadzić zdrowe i aktywne życie – wynika z danych Światowego Programy Żywnościowego ONZ. Większość z nich zamieszkuje kraje rozwijające się. Co czwarty mieszkaniec Afryki Subsaharyskiej jest niedożywiony.
Nowy sojusz na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia stworzono w 2012 roku, by inwestować w rolnictwo w Afryce. Inicjatywa skupia rządy afrykańskie, państwa grupy G8, przedsiębiorstwa Syngenta i Yara International.
W swoim sprawozdaniu posłanka Maria Heubuch (Greens, Niemcy) skrytykowała monokulturę i uzależnienie rolnictwa w Afryce od nawozów. "Zbyt dużo ziemi zużywa się, by uprawiać na eksport zamiast na potrzeby lokalnej konsumpcji. To sprawie, że afrykańskie kraje są zalezne od importu zywności i wrażliwe na zmiany cen na światowych rynkach" – uważa posłanka.
Jej zdaniem GMO nie jest rozwiązaniem. "Inżynieria genetyczna nie doprowadziła do wyższych plonów. Zamiast tego uprawy GMO doprowadziły do większego, a nie mniejszego zużycia pestycydów".
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/lima pix