Advertisement

Advertisement

Określono limity dla izomerów trans kwasów tłuszczowych

Izomery trans kwasów tłuszczowych są substancją mającą szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też określono limity ich zawartości w żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i dostarczanej na potrzeby handlu detalicznego.

Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity
Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity

Od 1 kwietnia 2021 r. zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności wprowadzanej do obrotu detalicznego nie może przekraczać 2 g na 100 g tłuszczu. Limit ten nie dotyczy izomerów trans naturalnie występujących w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Ponadto, podmioty działające na rynku spożywczym zaopatrujące inne podmioty w żywność nieprzeznaczoną dla konsumenta finalnego lub nieprzeznaczoną do dostarczania na potrzeby handlu detalicznego przekazują swoim odbiorcom informacje na temat zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych (innych niż naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego), jeżeli ilość ta przekracza ustalony w przepisach limit.

I posiedzenie Komitetu Sterującego Paszportyzacji Polskiej Żywności

Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności weryfikuje Państwową Inspekcję Sanitarną.

Źródło:

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Agraves dołącza do Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

Do Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności dołączyła firma Agraves – największy w Polsce zespół prywatnych doradców rolnych. Współpraca wzmacnia kompetencje Stowarzyszenia w obszarze ekonomicznej odporności gospodarstw, a także...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics