Jak poprawić zdrowotność zwierząt?

Na zdrowie zwierząt i wyniki produkcyjne wpływ ma wiele czynników środowiskowych, które mogą przełamać bariery odpornościowe i powodować zachorowania zwierząt. Choroby mogą być wywoływane przez czynniki zewnętrzne i wewnętrzne.

 

\"rolnictwo,

 

Jedną z grup czynników zewnętrznych są czynniki biologiczne, do których zaliczamy: ekto- i endopasożyty żyjące w różnych tkankach i narządach, bakterie, wirusy oraz grzyby. Źródłem zarażenia mogą być zwierzęta, gleba, rośliny, woda lub żywiciel pośredni. Pasożyty przyczyniają się do zakażenia przez wprowadzanie do organizmu żywiciela wytwarzanych przez siebie toksyn lub są pierwotną przyczyną wtórnych, wikłających zakażeń. Bakterie, wirusy i grzyby po przełamaniu odporności wnikają do organizmu, namnażają się, osiedlają w różnych organach i wywołują zakażenie. Choroby wywoływane przez drobnoustroje nazywamy chorobami zakaźnymi. Te przenoszące się z jednych zwierząt na inne określamy mianem zaraźliwych, a nieprzenoszące się niezaraźliwych.

W interesie każdego hodowcy i producenta zwierząt jest osiągnięcie jak najlepszych wyników produkcyjnych, które bezpośrednio przekładają się na rentowność produkcji. Tylko zwierzęta zdrowe są w stanie wydobyć w całości swój potencjał genetyczny produkując surowce najwyższej jakości – jaja, mleko, skóry, wełnę, mięso. Niski poziom higieny skutkuje obniżeniem wydajności, zwiększeniem spożycia paszy, a przede wszystkim dużo większą zachorowalnością na różnego rodzaju choroby, na przykład kolibakteriozy powodujące duże ubytki we wszystkich grupach młodych zwierząt. W wielu przypadkach bieżąca dezynfekcja i odpowiednie postępowanie ze zwierzętami znacząco obniża odsetek zwierząt chorujących na tę chorobę. Prawidłowe postępowanie bioasekuracyjne znacząco zmniejsza występowanie takich chorób, jak między innymi salmonelloza, dyzenteria świń, różyca czy też streptokokoza świń. Każde zachorowanie powoduje wstrzymanie procesu wzrostu i rozwoju organizmu, co w efekcie przedłuża okres tuczu, a finalnie pogarsza wynik finansowy prowadzonej produkcji. Każde zachorowanie oprócz pośrednich strat w postaci wzrostu zużycia środków produkcji: paszy, energii, robocizny, amortyzacji budynków i sprzętu powoduje także zwiększenie kosztów poniesionych na leczenie chorych zwierząt.

Rozwiązaniem wielu problemów związanych ze zdrowotnością zwierząt jest profilaktyczne stosowanie preparatów poprawiających warunki środowiskowe w budynkach inwentarskich. Hodowcy często zapominają o bieżącej dezynfekcji stosowanej w trakcie cyklu produkcyjnego. Dezynfekowanie pomieszczenia przed i po wprowadzeniu zwierząt nie zawsze zabezpiecza przed zachorowaniami na choroby zakaźne. Rozwiązaniem tego problemu może być zastosowanie preparatu Actisan, który w znaczący sposób obniża ilość bakterii chorobotwórczych występujących w środowisku zwierząt. W istotny sposób eliminuje liczbę zachorowań na streptokokozę u prosiąt. Eliminuje ze środowiska większość kolonii gronkowca złocistego. Jest bezpieczny w stosowaniu w obecności zwierząt. Odświeża powietrze i wiąże amoniak. Daje efekt osuszający, a także wspomaga gojenie się ran.

Lepiej zatem prewencyjnie stosować preparaty odkażające w budynkach inwentarskich niż ryzykować choroby w stadzie, a tym zmniejszenie opłacalności produkcji.

Anna Rogowska, fot. flickr.com/Stateofisrael

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Solidne wyniki finansowe Grupy Azoty pomimo pandemii

Grupa Azoty odnotowała w 2020 roku skonsolidowane przychody ze sprzedaży wynoszące 10,5 mld zł i wynik EBITDA w wysokości 1,3 mld zł, osiągając marżę...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE