Jak wykorzystać potencjał nowych odmian w rolnictwie zrównoważonym?

Nowoczesne programy hodowlane roślin rolniczych uwzględniają aktualne zagrożenia występujące w uprawach, co powoduje, że nowe odmiany są lepiej przystosowane do warunków środowiskowych. Rolnicy korzystający z nowych odmian uzyskują lepsze plony i poprawiają wynik ekonomiczny całego gospodarstwa.
 

\"rolnictwo,
 

Celem każdego programu hodowlanego jest przede wszystkim zwiększanie potencjału plonowania przy zachowaniu jak najwyższych odporności na patogeny.

Łatwo można sobie wyobrazić co by się stało gdyby proces tworzenia nowych odmian został zatrzymany a rolnicy korzystaliby tylko z materiału własnego z wielokrotnych rozmnożeń.

Wieloletnie namnażanie ziarna do siewu we własnym gospodarstwie doprowadza do degeneracji (wyradzania się) odmiany na skutek zmian genetycznych.

Przełamywanie odporności i w konsekwencji większa podatność na  czynniki biotyczne i abiotyczne wpływa na obniżkę uzyskiwanych plonów, pogorszenie parametrów jakościowych, a w końcu pogorszenie zdrowotności.
Postępujący proces „wyradzania się” skutkowałby coraz większym nakładem na uprawę, poczynając od coraz większych ilości wysiewu, stosowania większych ilości zapraw nasiennych, pogorszenia parametrów jakościowych, co odbijałoby się znacząco na cenie sprzedawanego ziarna a w finale na jakości produktów pochodzenia zbożowego.

Większa presja chorób występująca w odmianach z wielokrotnych rozmnożeń podrażałaby technologię prowadzenia łanu poprzez zwiększanie dawek środków ochrony roślin a dodatkowo wpływałaby negatywnie na środowisko.

Nowe odmiany to przede wszystkim precyzyjna informacja na temat rośliny która będzie uprawiana na polu.Dzięki informacjom zawartym w opisach odmian i rokrocznie powtarzanych doświadczeniach porejestrowych jak również doświadczeniach własnych prowadzonych przez hodowle istnieje możliwość precyzyjnego wyboru konkretnej odmiany pod konkretne stanowisko i przedplon.  Dokonując świadomego wyboru odmiany uwzględniającego posiadane stanowiska oraz płodozmian można ograniczyć wykorzystanie chemicznych środków ochrony roślin do niezbędnego minimum, co przełoży się nie tylko na lepszy wynik ekonomiczny produkcji ale również korzystnie wpłynie na środowisko.

Co należy rozumieć pod określeniem „świadomy wybór odmian”?

Świadome wybieranie odmian powinno opierać się o szczegółową analizę prowadzonych w gospodarstwie upraw oraz stanowisk glebowych, którymi gospodarstwo dysponuje. Bardzo dużą uwagę należy zwrócić na następstwo konkretnych roślin po sobie, i tak np. pszenica po przedplonie kukurydzianym powinna cechować się podwyższoną tolerancją na fuzariozę kłosów, pszenica po przedplonie zbożowym podwyższoną odpornością na choroby podstawy źdźbła, a pszenica po uprawie grochu na dobrych stanowiskach powinna być odporna na wyleganie.
Przy planowaniu zabiegów chemicznnych do każdej odmiany powinna być dostosowana indywidualna technologia uwzględniająca jej mocne strony a także dobrze zabezpieczająca słabsze.

Prawidłowa technologia ochrony dla jednej odmiany będzie składała się z trzech zabiegów fungicydowych a dla innej mogą to być tylko dwa bądź jeden zabieg w sprzyjających warunkach.

Choroby grzybowe występujące w zbożach mogą znacznie ograniczyć plon a nawet skutkować przymusową likwidacją całej plantacji.

Ubytek plonu spowodowany przez wybrane choroby:

  • mączniak prawdziwy ponad – 40%
  • rdza brunatna do – 40%

źródło: http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/zlodzieje-plonu,7286.html

  • septorioza kłosów do – 50%
  • rdza żółta ponad – 50%
  • łamliwość podstawy źdźbła – 10-30%

żródło: HGCA Wheat disease management guide

\"rolnictwo,
                

Jedną z najgroźniejszych chorób, która w znacznym stopniu wpływa na dalszą jakość surowca jest fuzarioza kłosów.  Plantacje porażone fuzariozą to zagrożenie mykotoksynami, czyli toksynami wytwarzanymi przez grzyby, między innymi z rodzaju Fusarium. Jednym z celów hodowli KWS Zboża jest selekcja rodów pod tym kątemi i wprowadzanie na rynek odmian z większą odpornością na fuzariozy.

Kolejnym poważnym zagrożeniem w uprawie zbóż są choroby wirusowe, które bardzo często prowadzą do likwidacji plantacji. Do infekcji najczęściej dochodzi jesienią a choroba przenoszona jest przez mszyce. Hodowle roślin w celu zabezpieczenia plantacji selekcjonują odmiany z genotypem odpornym na wirusa co w znacznym stopniu przyczynia się do ograniczenia występowania tego zagrożenia. Hodowla KWS Zboża posiada na polskim rynku odmiany jęczmienia ozimego charakteryzujące się odpornością na wirusa mozaiki żółtej typu 1 – KWS Meridian, KWS Tenor, Lomerit, Fridericus, Semper, KWS Joy i Wintmalt.

Czy hodowle są w stanie wykluczyć choroby z uprawy zbóż?

Wykluczenie chorób jest  niemożliwe z powodu mutacji patogenów chorobotwórczych w wyniku czego choroby przełamują bariery odpornościowe, dlatego ważne jest, aby proces hodowlany trwał i dostarczał nowych odmian.
Różnorodność genetyczna odmian pozwala ograniczać i spowalniać proces przełamywania barier odpornościowych. Środki fungicydowe w miarę upływu czasu, niekiedy z powodu nierozsądnego stosowania, również tracą swoją skuteczność więc nie mogą być antidotum na niedoskonałość odmiany, a mają jedynie wspomóc jej potencjał genetyczny.

Czytaj także:

Zrównoważone zarządzanie glebą: zasobność w składniki mineralne
W jakim celu wprowadzać zasady rolnictwa zrównoważonego?


Przykładem na przełamanie odporności w środkach fungicydowych jest grupa strobiluryn: powszechne używanie tych substancji w niskich dawkach i bez substancji towarzyszącej doprowadziło do zawężenia zakresu zwalczanych chorób a w niektórych przypadkach do braku działania wymienionej grupy nawet przy podwojeniu dawki.
   
Ogromne wyzwanie przed nowymi odmianami

Z roku na rok na świecie zmniejsza się areał ziemi uprawnej. Według danych Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA), od sezonu 2007/2008 do sezonu 2013/2014 średnia powierzchnia upraw pszenicy na świecie pomniejszyła się z 222,2 mln ha do 219,7 mln ha, co oznacza spadek o 1,15 proc. W związku z tym ogromnym wyzwaniem dla hodowli roślin jest wprowadzanie nowych odmian, które pokryją straty areału upraw nadwyżką plonowania i będą gwarantowały bezpieczeństwo żywnościowe.

Bezpieczna przyszłość wiąże się nierozerwalnie z bardzo dobrą kondycją i sprawnością hodowli, w przypadku wyłączenia nowych odmian z rynku bardzo szybko może dojść do znacznych spadków produkcji i zachwiania bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.

Paweł Żmijewski
KWS Zboża

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,881ObserwującyObserwuj
5,380SubskrybującySubskrybuj

NCBR i NFOŚiGW razem dla zielonej transformacji

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju oraz Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej podpisały 8 kwietnia br. umowę o współpracy na rzecz rozwoju w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE