Jak zakonserwować owoce na zimę?!

Smakosze białoruskiej kuchni późną jesienią przystępują do tzw. moczenia jabłek. Jest to stary sposób konserwowania owoców na zimę, podobny do kwaszenia kapusty.

 

\"\"

 

Do „moczenia” wybiera się zdrowe okazy jabłek, najlepiej późnych gatunków. Odpowiednio przygotowane całe jabłka są zalewane w drewnianych beczkach lub słoikach roztworem wody, cukru i soli.

Czytaj także:
Sukces polskiego handlu zagranicznego owoców i warzyw!
Ceny owoców i warzyw na krajowych rynkach
Polska wieś coraz mniej rolnicza

Jabłka przetrzymywane przez pierwsze dni w temperaturze pokojowej, a następnie w chłodnych piwnicach, są poddawane procesowi powolnej fermentacji. Dzięki temu można je przechowywać przez kilka miesięcy.

Jabłka moczone, dobrze chronione, mogą stać do następnych zbiorów. Smaczne są nie tylko jabłka ale i ich zalewa – mówi pan Jakub z Mińska, który jabłka moczone przygotowuje w swoim podmiejskim domku.

Na Białorusi do dziś można czasami kupić w sklepach jabłka moczone, na wagę. W czasach Związku Radzieckiego była to jedna z podstawowych metod konserwacji jabłek na zimę. Obecnie jest rzadko spotykana ze względu na możliwość kupienia przez cały rok świeżych jabłek.

Źródło: TVP Info, www.tvp.info,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Rozmowy polsko-chińskie w sprawie eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Chin

Sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się z LYU Weihong, wiceminister Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) – instytucji odpowiedzialnej za dostęp importowanej żywności...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics