– Dobór zespołów problemowych był kluczowy, dzięki czemu udało się bardzo merytorycznie przepracować najważniejsze kwestie w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego. Komisarz UE ds. rolnictwa Christophe Hansen w połowie lutego ogłosił Wizję dla rolnictwa, w której wyznacza pewne cele i kierunki, ale brakuje tam informacji o sposobie ich realizacji. Podczas konferencji pokazaliśmy, jak te ambitne cele przełożyć na rzeczywistość – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski, oceniając spotkanie na Stadionie Narodowym w Warszawie.
Przypomnijmy, konferencja „Wspólna Polityka Rolna dla bezpieczeństwa żywnościowego”, zorganizowana przez MRiRW w ramach działań polskiej prezydencji w Radzie UE, była ważną platformą dyskusji na tematy:
- obecnych oraz przyszłych wyzwań dotyczących bezpieczeństwa żywnościowego;
- roli WPR;
- skuteczności działań niezbędnych w zakresie funkcjonowania wspólnego rynku i rozwoju sektora rolnego.
Tematy te są podejmowane w kontekście zagrożeń geopolitycznych, klimatycznych i energetycznych.
W konferencji wzięli udział przedstawiciele:
- instytucji i organów unijnych;
- międzynarodowych organizacji pozarządowych, m.in.: Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO, Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju OECD, Banku Światowego, Europejskiej Agencji Środowiska oraz Team Europe;
- środowisk akademickich;
- agencji;
- instytucji okołorolniczych;
- biznesu i organizacji pozarządowych;
- parlamentarzystów;
- organizacji rolniczych;
- rolników.
– We współpracy z organizatorami przygotujemy całościowe zestawienie wypracowanych wniosków i rekomendacji, które trafią do unijnej Rady Ministrów ds. Rolnictwa oraz Komisji Europejskiej – poinformował szef resortu rolnictwa.
W programie całodniowej konferencji znalazły się sesje plenarne i 3 panele tematyczne:
Panel 1: środowisko, klimat, rolnictwo
W trakcie panelu przeprowadzono dyskusję o możliwościach ewoluowania WPR w takim kierunku, który pozwoli sprostać złożonym wyzwaniom środowiskowym i klimatycznym, zapewniając jednocześnie, że rolnictwo pozostanie filarem europejskiej gospodarki i społeczeństwa.
Szerokie spektrum zagadnień związanych z ochroną środowiska, zazielenienia gospodarki i emisji gazów cieplarniach przedstawił profesor Marek Wigier z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego.
Panel 2: dostęp do żywności dzięki sprawiedliwym i zrównoważonym łańcuchom rynkowym
Paneliści podczas dyskusji potwierdzili kluczową rolę WPR w kształtowaniu przyszłości produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, a także w zwalczaniu nieuczciwych praktyk handlowych. Zauważono, że silne i odporne łańcuchy dostaw żywności powinny skutecznie wspierać bardziej zrównoważoną produkcję i konsumpcję żywności przy jednoczesnej ochronie rolnictwa.
– Wspólna Polityka Rolna pozostaje najważniejszym narzędziem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego – stwierdziła profesor Agata Malak-Rawlikowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, moderator dyskusji.
Panel 3: Inwestycje drogą do budowania konkurencyjności i odporności w rolnictwie
Podczas panelu, którego moderatorem był profesor Wawrzyniec Czubak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podkreślano rolę i znaczenie długoterminowych inwestycji. Inwestycje takie z jednej strony umożliwiają uzyskanie przewag konkurencyjnych, dostosowanie produkcji do rosnących wymagań konsumentów, a z drugiej strony – pozwalają reagować na wyzwania wynikające ze zmian klimatu, ochrony środowiska czy niestabilności rynków rolnych.
W panelu przedyskutowano strategie wzmacniania konkurencyjności i odporności rolnictwa konieczne dla zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego i utrzymania jakości żywności oraz podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób WPR może dostosować się do wyzwań, takich jak zmiana klimatu, zmienność rynku i napięcia geopolityczne. Dyskusją objęto takie tematy jak: promowanie innowacji, strategii zarządzania ryzykiem i wspierania inwestycji w zrównoważone praktyki rolnicze.
Źródło: MRiRW