Według danych GUS w zakresie produkcji wołowiny na koniec 06-2024 pogłowie bydła ogółem spada w Polsce o 1,55% do poziomu 6,335 mln sztuk. Jest to pewna zmiana trendu, po dość dynamicznych wzrostach pogłowia w ostatnich latach. Perspektywy dla rynku wołowiny pozostają raczej pozytywne, szczególnie w kontekście otwarcia się chińskiego rynku na polska wołowinę po 22 latach przerwy.
Według danych UE rok 2024 ma przynieść dalszy spadek produkcji wołowiny o ok. 2,3%. Mniejsza podaż wołowiny wpływa na zwiększenie cen skupu, co w połączeniu ze spadającymi cenami pasz zwiększa rentowność produkcji.
Jeśli trend obniżania cen pasz zostanie utrzymany w kolejnych miesiącach przekładając się na obniżenie kosztów produkcji to
redukcja pogłowia może spowolnić.
Spodziewany jest wzrost podaży mięsa na rynku światowym (głównie Brazylia i Australia), co wpływa na spadek konkurencyjności europejskiej wołowiny na rynkach światowych. W wielu rejonach świata zauważalne jest spowolnienie gospodarcze, które może bezpośrednio wpłynąć na obniżenie popytu. Spadek siły nabywczej konsumentów spowodowany może być również obserwowaną wysoką inflacją.
Źródło: Santander Leasing