Jakie są tedencje eksportu i importu jaj? Sprawdź!

Według danych Komisji Europejskiej, dodatnie saldo UE w handlu jajami i przetworami jajecznymi z krajami trzecimi wzrosło w ciągu pierwszego półrocza br. o 26 proc. w skali roku do ponad 87 tys. ton (w ekwiwalencie jaj) – podaje FAMMU/FAPA.

 

\"\"

 

Unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych do krajów trzecich wzrósł w porównaniu z tym samym okresem 2012 r. o 10 proc. do 99 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 26 proc. do 37,3 tys. ton.

Po ubiegłorocznym spadku eksportu jaj, który był wynikiem wymiany klatek dla kur niosek i niższej produkcji wewnętrznej, sytuacja podażowo-popytowa stabilizuje się i sprzedaż na rynki trzecie rośnie. Głównymi eksporterami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia i Polska.

Wysyłki polskich jaj i przetworów zmalały jednak w omawianym okresie o 6 proc. do 3,4 tys. ton.
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu 28,4 tys. ton, głownie suszu jajecznego, jednak w ciągu roku dostawy na ten rynek obniżyły się o ponad 9 proc.

Czytaj także:


Dobra passa dla drobiarzy
Zaskakujący poziom eksportu polskiej żywności!
Polskie jabłka znowu górą!

Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-1 proc. do 21,2 tys. ton) i Angola (-7 proc. do 7,5 tys. ton), dokąd wysyłano głownie jaja spożywcze. Wzrosły ponad dwukrotnie dostawy suszonej albuminy jaj do Rosji (+127 proc. do 5,7 tys. ton), zwiększył się również prawie pięciokrotnie eksport jaj spożywczych do Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Omanu.

Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w pierwszej połowie tego roku obniżył się o 44,3 proc. do 11,7 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowały przetwory jajeczne (88 proc.).

Największym dostawcą tych towarów do UE jest od początku tego roku Argentyna, skąd import obniżył się wobec pierwszego półrocza 2012 r. o 39 proc. do 4 tys. ton. Znaczne ilości przetworów pochodziły również z USA (3,7 tys. ton, -59 proc.) oraz z Indii (1,8 tys. ton, wzrost ponad dwukrotny).

Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics