W I połowie 2013 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 907,2 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.
Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 278,6 mln EUR. W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 201,6 tys. ton, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 413,1 mln EUR.
Czytaj także:
Ubój z konieczności – praktyczne wskazówki
Postęp hodowlany trzody chlewnej
Pogłowie trzody chlewnej nadal w dół!
Przywóz wieprzowiny do naszego kraju był nieco mniejszy (o 0,7%) w stosunku do poziom importu z I połowy 2012 r., i wyniósł 289,4 tys. ton. Wartość tego importu osiągnęła pułap ponad 600 mln EUR. Bilans handlu wieprzowiną ukształtował się na ujemnym poziomie -187 mln EUR. W I połowie 2013 r. Polska wyeksportowała także około 103 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (spadek o 11,5%) o wartości 346,5 mln EUR oraz 25,5 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o 17%) o wartości 88,7 mln EUR.
Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne, kształtując się na poziomie -170,2 mln EUR. O powiększeniu się ujemnego salda w handlu żywcem zadecydował znaczny wzrost wartości importu żywych świń, przy równoczesnym spadku eksportu wartości bydła i żywca wieprzowego.
W analizowanym okresie wyeksportowano żywiec wołowy o wartości 35,4 mln EUR, tj. o 29% mniejszej niż przed rokiem. W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu obniżyła się o 42% do 7,9 mln EUR. Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (ponad 23 tys. sztuk, czyli prawie 50% eksportu), Ukrainę (blisko 7 tys. sztuk, 15% udział w eksporcie), do Słowacji (około 7 tys. sztuk, 15% udział w eksporcie), na Litwę (ponad 5 tys. sztuk, 11% udział w eksporcie), do Czech (ponad 2,5 tys. sztuk), a także do Włoch, Gruzji, Francji i Holandii.
W analizowanym okresie sprowadzono do Polski świnie o wartości ponad 191 mln EUR, tj. o 50% większej niż przed rokiem.
Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu