Advertisement

Advertisement

Jakie są tendencje na rynku owoców cytrusowych?

Produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej w sezonie 2013/2014 zwiększy się prawdopodobnie w porównaniu do sezonu poprzedniego. Październikowe prognozy Freshfel mówią że produkcja pomarańczy w krajach europejskich wzrośnie o 7% kształtując się na rekordowym poziomie blisko 6,7 mln ton.

 

\"\"

 

Wyższa może być również produkcja w innych krajach basenu Morza Śródziemnego (Maroko, Egipt, Turcja, Izrael) o 6% przy 3% spadku zbiorów w USA. Prognozy Freshfel wskazują również na wzrost zbiorów cytryn w krajach europejskich. Niemniej należy zwrócić uwagę, że sezon 2012/2013 był nieudany pod względem produkcyjnym dla krajów Unii – łącznie w Hiszpanii, Włoszech, Grecji i Cyprze zebrano 1,48 mln ton.

Ukształtowanie się zbiorów cytryn na poziomie 1,65 mln t, na które wskazują prognozy, można uznać zatem za powrót do „normalnego“ poziomu. Niemniej, produkcja cytryn w innych krajach śródziemnomorskich będzie prawdopodobnie niższa (-10% – 1,2 mln t) na co wpływ mają mięć niższe zbiory w Turcji (-17%). Zmiany produkcyjne mają istotny wpływ na sytuację cenową na rynku tych owoców.

Ceny cytryn w Polsce w wyniku niskiej podaży w sezonie 2012/2013 osiągnęły bardzo wysoki poziom. Biorąc pod uwagę dane IERiGŻ -PIB, we wrześniu 2013 r. kilogram tych owoców średnio na rynkach hurtowych kosztował 7,21 zł/kg (+23% w relacji r/r). Wyższy poziom, biorąc pod uwagę miesięczne notowania cen w okresie ostatniej dekady, odnotowano tylko w 2007 i 2010 roku, kiedy zbiory tych owoców w Europie również były wyjątkowo niskie.

Czytaj także:
Niech nikt nie będzie głodny – możemy pomóc potrzebującym!
Kolejne awersje do Polskich produktów
Ceny żywności zbijają inflację!

Można przypuszczać, że prognozowany wzrost produkcji w sezonie bieżącym wpłynie na obniżki cenowe. Pierwsze symptomy spadków można było obserwować w październiku br. kiedy średnia cena cytryn w hurcie zmniejszyła się w relacji do września br. o blisko 20%, kształtując się na poziomie tylko o 4,3% wyższym w porównaniu do września 2012 roku.

Mając na uwadze również zwiększenie podaży pomarańczy oczekuje się, że średnio w sezonie 2013/2014 ich ceny również będą niższe niż w poprzednim. W październiku br. średnia cena pomarańczy była o 13,5% niższa niż przed rokiem kształtując się na poziomie 4,26 zł/kg.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Plony pod presją – inwazyjny owad sieje spustoszenie

Europa staje przed nowym wyzwaniem rolniczym. Szilfowa cykada szklanoskrzydła (Hyalesthes obsoletus), niewielki owad przenoszący groźne bakterie, dotarła już do Niemiec. Zagrożenie dla upraw ziemniaków,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics