Jakie są tendencje na rynku owoców cytrusowych?

Produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej w sezonie 2013/2014 zwiększy się prawdopodobnie w porównaniu do sezonu poprzedniego. Październikowe prognozy Freshfel mówią że produkcja pomarańczy w krajach europejskich wzrośnie o 7% kształtując się na rekordowym poziomie blisko 6,7 mln ton.

 

\"\"

 

Wyższa może być również produkcja w innych krajach basenu Morza Śródziemnego (Maroko, Egipt, Turcja, Izrael) o 6% przy 3% spadku zbiorów w USA. Prognozy Freshfel wskazują również na wzrost zbiorów cytryn w krajach europejskich. Niemniej należy zwrócić uwagę, że sezon 2012/2013 był nieudany pod względem produkcyjnym dla krajów Unii – łącznie w Hiszpanii, Włoszech, Grecji i Cyprze zebrano 1,48 mln ton.

Ukształtowanie się zbiorów cytryn na poziomie 1,65 mln t, na które wskazują prognozy, można uznać zatem za powrót do „normalnego“ poziomu. Niemniej, produkcja cytryn w innych krajach śródziemnomorskich będzie prawdopodobnie niższa (-10% – 1,2 mln t) na co wpływ mają mięć niższe zbiory w Turcji (-17%). Zmiany produkcyjne mają istotny wpływ na sytuację cenową na rynku tych owoców.

Ceny cytryn w Polsce w wyniku niskiej podaży w sezonie 2012/2013 osiągnęły bardzo wysoki poziom. Biorąc pod uwagę dane IERiGŻ -PIB, we wrześniu 2013 r. kilogram tych owoców średnio na rynkach hurtowych kosztował 7,21 zł/kg (+23% w relacji r/r). Wyższy poziom, biorąc pod uwagę miesięczne notowania cen w okresie ostatniej dekady, odnotowano tylko w 2007 i 2010 roku, kiedy zbiory tych owoców w Europie również były wyjątkowo niskie.

Czytaj także:
Niech nikt nie będzie głodny – możemy pomóc potrzebującym!
Kolejne awersje do Polskich produktów
Ceny żywności zbijają inflację!

Można przypuszczać, że prognozowany wzrost produkcji w sezonie bieżącym wpłynie na obniżki cenowe. Pierwsze symptomy spadków można było obserwować w październiku br. kiedy średnia cena cytryn w hurcie zmniejszyła się w relacji do września br. o blisko 20%, kształtując się na poziomie tylko o 4,3% wyższym w porównaniu do września 2012 roku.

Mając na uwadze również zwiększenie podaży pomarańczy oczekuje się, że średnio w sezonie 2013/2014 ich ceny również będą niższe niż w poprzednim. W październiku br. średnia cena pomarańczy była o 13,5% niższa niż przed rokiem kształtując się na poziomie 4,26 zł/kg.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Nie będzie połączenia inspekcji. Siekierski: To nie jest dobry czas!

Realizacja szeroko zakrojonego działania w postaci konsolidacji inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo i jakość żywności nie jest aktualnie planowana. To nie jest dobry czas na...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics