Duże nieprawidłowości w oznakowaniu ziół i przypraw

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziół i przypraw (w tym jedno- i wielkoskładnikowych produktów). Objęto nią łącznie 86 podmiotów, w tym 45 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 41 sklepów detalicznych.

Jakość handlowa ziół i przypraw
Jakość handlowa ziół i przypraw foto:pixabay.com

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 136 partii. Ze względu na niewłaściwy wygląd (obecne nieliczne suszone liście i kwiatostany lebiodki, dominujące rozdrobnione liście innych roślin) oraz nietypowy smak i zapach zakwestionowano 2 partie oregano (1,5% partii poddanych kontroli).

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 135 partiach, z czego 7 zakwestionowano (5,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niepotwierdzenia tożsamości gatunkowej (obecność obcych części roślinnych lub cech diagnostycznych nietypowych dla danej przyprawy), niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości olejku eterycznego) i zaniżonej masy netto.

Wykorzystanie ziół w żywieniu zwierząt

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 219 partii, z czego w 55 stwierdzono nieprawidłowości (25,1%).

Dotyczyły one m.in.:

  • Stosowania nieprawidłowej nazwy, w tym m.in. nieadekwatnej do składu przyprawy albo zbyt ogólnej (tj. nieodzwierciedlającej części rośliny, z której otrzymano daną przyprawę).
  • Braku informacji o zastosowanych procesach technologicznych (np. mieleniu) albo podania ich niezgodnie z prawdą (np. umieszczenie na opakowaniu znaku NMC dotyczącego sterylizacji parowej „Natural Microbiological Clean”, której dana przyprawa nie została poddana).
  • Wprowadzania w błąd odnośnie składu wyrobu gotowego poprzez: brak wskazania w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub wyszczególnienie ich w nieprawidłowej kolejności; umieszczanie na opakowaniach zdjęć przypraw, które nie występowały w danym produkcie; podanie deklaracji „produkt niskoprzetworzony” na mieszance przyprawowej zawierającej substancje dodatkowe.
  • Podawania informacji o alergenach w nieprawidłowych sposób (np. braku ich wyróżnienia, wskazywania dodatkowych informacji poza wykazem składników).
  • Sugerowania specjalnych właściwości danej przyprawy poprzez podawanie informacji typu „przyprawa naturalna” i „bez konserwantów”.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,164FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,359ObserwującyObserwuj
5,880SubskrybującySubskrybuj

Niebawem ruszy wsparcie dla właścicieli lasów prywatnych

17 maja 2021 r. rozpocznie się nabór wniosków o przyznanie wsparcia na inwestycje zwiększające odporność ekosystemów leśnych i ich wartość dla środowiska w ramach...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE