Jedz jabłka, pij soki jabłkowe i cydr!

 Krajowa Unia Producentów Soków zachęca Polaków do picia soków z polskich jabłek.

Hasło  kampanii to „Jedz jabłka, pij soki jabłkowe i cydr”, gdyż zdaniem KUPS w kampanii na rzecz  zagospodarowania jabłek nie można zapomnieć o piciu soków, nektarów i napojów z polskich  jabłek. W Polsce wytwarza się 290 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego, do produkcji którego  wykorzystuje się ponad 2 mln ton jabłek. Z tego aż  260 tysięcy ton polskich jabłek wykorzystuje  się do produkcji soków i nektarów (140 tysięcy ton) oraz napojów (120 tysięcy ton). 

 

\"Jedz

 

Przeciętny Polak wypija około 3 litry soków i nektarów jabłkowych rocznie. Sok jabłkowy to drugi  smak wybierany przez Polaków najczęściej – pierwsze miejsce wciąż należy do soku  pomarańczowego.  Do produkcji 1 litra soku jabłkowego potrzeba ok. 6 jabłek kupowanych u polskich dostawców  rolnych. Przy założeniu stosowania się do rekomendacji ekspertów żywieniowych odnośnie  spożywanie szklanki soku dziennie to miesięczne spożycie soków powinno być na poziomie ok. 6  litrów.

Zwiększenie spożycia soków jabłkowych to także dobry sposób na zagospodarowanie w  Polsce nadpodaży jabłek z powodu embarga w Rosji. Gdyby podwoić spożycie tylko soków i  nektarów z jabłek, to potrzebowalibyśmy na ten cel  około 140 tys. ton jabłek, a to już spora ilość  do zagospodarowania.  W sumie przeciętny Polak wypija ok. 11,7 litrów sok ów na rok na osobę (0,9 l na miesiąc), co daje  średnio około 32 ml soku dziennie, czyli znacznie mniej niż rekomendowana przez ekspertów ds.  żywienia ilość soku 200 ml na dzień. W krajach Unii Europejskiej konsumpcja soków wynosi prawie 13,4 litrów na rok na osobę (dla porównania soków i nektarów łącznie w Unii Europejskiej wypija się 21 litrów, Ameryce Północnej 27 litrów, w Ameryce Południowej 5 litrów i tylko 2 litry w Azji). 

Jak pokazują statystyki w ciągu ostatnich 12 miesięcy około 94% Polaków spożywało jabłka –  najchętniej rodacy sięgają po jabłka surowe (83%) o raz sok jabłkowy (74%), a najbardziej cenią  w nich polskość (67%), dostępność (66%) oraz zawartość witamin (65%). Wysoki odsetek osób  (80%) wie też, czym jest cydr, ale tylko 32% przyznaje, że w ciągu ostatniego roku choć raz go spróbowało. 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Krajowa Unia Produ centów Soków
Redakcja AgroNews, fot.: freeImages 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics