Advertisement

Advertisement

Jemy coraz mniej warzyw

Świeże warzywa i owoce są najzdrowsze, podkreślają dietetycy współpracujący z rynkiem. Gotowane na parze lub grillowane warzywa są nie tylko zdrowe, smaczne ale i … tanie. Tak wynika z analizy cen owoców i warzyw.

Większość produktów ma ceny na poziomie roku ubiegłego . Niektóre  produkty nieznacznie odbiegają, ale i tak nadal są one bardzo tanie w porównaniu z cenami mięsa czy przetworów.

Specjaliści żywienia człowieka zastanawiają się dlaczego od kilku lat daje się zauważyć tendencję spadkową spożywania owoców i warzyw.  Już nie tylko dotyczy to  ziemniaków – aż o 20 kilogramów  mniej niż 10 lat temu, ale także mniej owoców i warzyw. Warzyw zjadamy o 15 kilogramów mniej niż w 2000 roku, a owoców ponad 8 kilogramów. Przyjmując wielkości spożycia z 2000 roku za 100 %, to ograniczyliśmy  warzywa o 13%, a owoce aż  o17%. 

Wzrosło natomiast spożycie mięsa, głównie  drobiowego i wieprzowego.   Mniejsze spożycie owoców i warzyw może także wynikać z oszczędności, bowiem najłatwiej jest ograniczyć wydatki na jedzenie podczas gdy wydatki związane z opłatami stałymi takimi jak czynsz, energia elektryczna, gaz stale rosną.

Źródło: Bronisze.com.pl
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Internetowy Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025” rozstrzygnięty!

15 września 2025 r. zakończyło się głosowanie w Internetowym Konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025”. Po kilku tygodniach rywalizacji i ogromnym zaangażowaniu internautów poznaliśmy zwycięzców...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics