Kaczki zniknęły z „francuskiego menu”

Pogłowie drobiu we Francji pomniejszyło się o blisko 16 milionów sztuk z powodu HPAI.

Kaczki zniknęły z „francuskiego menu”

Ogromne straty poniósł sektor kaczek, co obecnie odczuwa francuska gastronomia. Produkcja foie gras spadła o jedną trzecią. Pojawiają się także informacje, że wiele restauracji zmuszonych jest do zmiany menu z powodu braku surowca. Przewiduje się, że do jesieni we Francji rynek kaczek pozostanie „słaby i drogi”.

Zakażenie wirusem HPAI następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.

Źródło: KIPDIP

Advertisement
Advertisement

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak zatrzymać młodych na wsi? KE szykuje miliardy euro dla rolników

Temat odnowy pokoleniowej wsi zdominował nieformalne spotkanie unijnych ministrów rolnictwa, które odbyło się w Warszawie w ramach polskiej prezydencji w Radzie UE. Uczestniczyli w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics