W sobotę 11 stycznia w Wielkopolsce oraz we wtorek 14 stycznia w Glinojecku zakończyła się kampania cukrownicza 2024/2025. Plony buraków w tegorocznej kampanii były większe niż w poprzednich latach.
Najwyższe i najniższe plony
Najwyższe poziomy osiągnęli plantatorzy z rejonów Cukrowni Gostyń i Miejskiej Górka, średnio powyżej 70 t/ha. Niższe plony buraków w rejonie Cukrowni Glinojeck i Środa zostały skompensowane przez wyższą zawartość cukru. Plantatorzy Cukrowni Glinojeck osiągnęli najwyższy w naszej Grupie plon cukru biologicznego, który wyniósł 10,4 t/ha. Zawartość cukru w burakach w większości dostaw kształtowała się od 14,5 do 16,0 %. Tylko grupa 874 Plantatorów dostarczyła buraki ze średnią wartością powyżej 16.5 %. Ten parametr jakościowy w minionej kampanii nie zadowolił ani Rolników ani Pracowników Cukrowni. Aktualnie Służby surowcowe z Plantatorami analizują poszczególne elementy technologii uprawy buraków aby pomimo niekorzystnych warunków zewnętrznych (temperatura, opady) w kolejnych sezonach zabezpieczyć zawartość cukru w burakach na zdecydowanie wyższym poziomie.
Jak przebiegała wegetacja?
W całym okresie trwania kampanii mieliśmy sprzyjające warunki do zbioru buraków i ich doczyszczania i transportu. Jedynie w okresie września ulewne deszcze na południu naszego kraju spowodowały podtopienia pól w rejonie Cukrowni Miejska Górka. Służby surowcowe, Plantatorzy i Firmy przewozowe zmieniły harmonogramy dostaw w celu zebrania i dostawy
buraków z zagrożonych pól. Dzięki tym działaniom bezpiecznie dostarczono buraki do przerobu zanim na zagrożonych plantacjach pojawiła się woda. Buraki przeznaczone na późne dostawy zostały wykopane do końca listopada i zabezpieczone poprzez okrycie włókniną. Zakończenie kampanii w drugiej dekadzie stycznia było możliwe dzięki dobrej jakości buraków oraz równomiernej i efektywnej pracy naszych fabryk. W stosunku do poprzedniej kampanii średni dzienny przerób buraków był wyższy o 3000 t/dobę.
„Z powyższych informacji wynika, że zakończoną kampanie można określić jako bardzo udaną. Taki wynik naszej wspólnej pracy był możliwy dzięki zaangażowaniu się Plantatorów, Pracowników Cukrowni i Firm, które uczestniczyły w produkcji zbiorze i transporcie buraków” – czytamy w komunikacie Pfeifer & Langen Polska S.A.
Źródło: LIZ