Ruszyła kampania cukrownicza 2015/2016. Jak oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, powinna ona przynieść dobre plony buraków.
– Wegetacja buraków cukrowych przebiegała w korzystnych warunkach pogodowych i szacuje się, że średnie plony wyniosą ok. 65 ton/ ha – informuje Piotr Szajner z IERiGŻ.
Analityk IERiGż ocenia, że technologiczny plon cukru wyniesie ok. 10 ton/ha.
– Jeżeli w trakcie kampanii warunki pogodowe będą korzystne, to produkcja cukru może wynieść2-2,1 mln ton, gdyż powierzchnia uprawy buraków cukrowych w 2016 r. wynosi ok. 201 tys. ha. Produkcja będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej (1405,6 tys. ton) i krajowego zapotrzebowania (1705 tys. ton) – podsumowuje Szajner.
Redakcja AgroNews, fot.:K.Szałaj