UE: Produkcja wieprzowiny niższa niż przed rokiem

Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w maju br. produkcja wieprzowiny wzrosła o 3 proc. w skali roku do 1,879 mln ton – twierdzą analitycy FAMMU/FAPA.

 

\"rolnictwo,

 

Biorąc jednak pod uwagę tą samą ilość dni roboczych, poziom wytwarzania zmniejszył się o 2 proc.. Podobnie, uboje trzody chlewnej wzrosły wobec maja 2015 r. o 3 proc. do 20,8 mln szt., a przy tej samej ilości dni roboczych zmniejszyły się o 2 proc. W Niemczech produkcja wzrosła o 1 proc. w skali roku, a w Hiszpanii aż o 11 proc. Najgłębszy spadek poziomu wytwarzania wystąpił w Danii – o 16 proc. i Holandii – o 7 proc.

Jak podają eksperci z FAMMU/FAPA zmniejszenie liczby ubojów i produkcji w maju odzwierciedla ograniczenie unijnej podaży wieprzowiny przy znacznym wzroście popytu z Dalekiego Wschodu. Oba te czynniki zadecydowały o gwałtownym wzroście cen trzody chlewnej na rynku UE w maju br. 

 

Redakcja AgroNews, fot.:pixabay.com

Źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here