Kartofle w codziennym jadłospisie – z korzyścią dla zdrowia i masy ciała

Uprawianie sportu wpływa zarówno na poprawę zdrowia i kondycji, jak również pozytywnie oddziałuje na nasz nastrój i samoocenę. Ważne jest, aby szczególnie w czasie zwiększonej regularnej aktywności fizycznej zadbać o racjonalny sposób odżywiania – dieta powinna dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów, z których pozyskiwana jest energia do pracy mięśni.

Doskonałym źródłem tych składników pokarmowych są ziemniaki. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej techniki kulinarnej kartofle są lekkostrawne, niskokaloryczne, bogate w witaminy i składniki mineralne, a tym samym idealne dla osób dbających o formę.

Według Instytutu Żywności i Żywienia codzienna aktywność fizyczna (przynajmniej 30-45 minut dziennie) jest niezwykle ważna dla utrzymania dobrego zdrowia. W połączeniu z odpowiednio zbilansowanym żywieniem pozwala zapobiec rozwojowi zarówno nadwagi, jak i otyłości, a także znacząco przyczynić się do poprawy samopoczucia.

Korzyści płynące z podejmowania regularnej aktywności fizycznej są niezaprzeczalne – poprawia się nie tylko sprawność, wytrzymałość i utrzymuje prawidłową sylwetkę, ale zyskuje się również pewność siebie, umiejętność współpracy w grupie oraz dyscyplinę. Należy jednak pamiętać, iż organizm poddany regularnym wysiłkom treningowym musi być wspomagany prawidłową dietą, aby obciążenia organizmu nie przeważyły nad dobroczynnym wpływem aktywności fizycznej – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk, ekspert II edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Kartofle w codziennym jadłospisie – z korzyścią dla zdrowia i masy ciała

Osoby dbające o formę powinny wiedzieć, iż ziemniaki są bardzo pożywną przekąską i świetnie uzupełniają dietę podczas aktywności fizycznej.

Kartofle są dobrym źródłem węglowodanów, które po przekształceniu w glikogen stanowią swoiste paliwo dla mięśni. Im większy mamy zapas glikogenu, tym nasze mięśnie mogą pracować dłużej i wydajniej. Sałatka z gotowanych ziemniaków na trzy godziny przed treningiem to doskonały wybór na wzbogacenie diety o ten cenny składnik. Pieczone lub gotowane ziemniaki są bogate w węglowodany złożone, których właściwości energetyczne i regenerujące dobrze sprawdzają się również po intensywnym treningu – przekonuje ekspert ds. żywienia.

 Ilość ma znaczenie

Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany zależy od intensywności treningu.

 – Dietę o wysokiej zawartości tych składników pokarmowych powinna stosować osoba uprawiająca intensywny jogging, natomiast zdecydowanie niższy procent węglowodanów powinien zawierać jadłospis np. entuzjasty jogi. Ziemniaki będące bogatym źródłem zarówno potasu, jak i witaminy C są również niezastąpione w budowaniu ochronnej bariery immunologicznej naszego organizmu, która często jest nadwyrężana właśnie po wysiłku fizycznym – dodaje Aneta Łańcuchowska.

 Przepis na sukces

Zaleca się, aby bezpośrednio po intensywnej aktywności fizycznej zjeść owoc, który dostarczy przeciwutleniaczy i węglowodanów.

 – Świetnie sprawdzą się rodzime nektarynki lub np. jogurt z owocami. Następnie, nie przekraczając trzech godzin po zakończeniu treningu, należy zjeść posiłek wysokowęglowodanowy, jednocześnie bogaty w białko. Polecam kurczaka w ziołach z ziemniakami gotowanymi na parze z sałatką z papryki, bogatą w witaminę C. Danie jest nie tylko doskonale zbilansowane pod względem wartości odżywczych, ale również smaczne dodaje dietetyczka.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics