Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej IERiGŻ na podstawie krótkookresowej prognozy Komisji Europejskiej poinformował, że w drugiej połowie 2016 r. ceny trzody będą prawdopodobnie wyższe niż w 2015 r. Ma się do tego przyczynić spadek produkcji wieprzowiny w krajach unijnych.
Informację tę potwierdza Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
– Komisja Europejska przewiduje, że w I kwartale przeciętna cena w UE-28 może wnieść 138,77 EUR/IOO kg, a w II kwartale 145,21 EUR. Ceny te byłyby o 2 proc. wyższe niż w analogicznych kwartałach 2015 r. Jednocześnie Komisja przewiduje, że w Polsce cena w I kwartale wyniesie 134,21 EUR/1OO kg, a w II kwartale 136,39 Euro. Zgodnie z tą prognozą w Polsce w I kwartale wyniosłaby (przy kursie 4,25) ok. 4,30 zł/kg, a w II ok 4,40 zł/kg. Oznacza to, że cena w I kwartale byłaby taka sama jak w I kwartale 2015 r. , a w II kwartale wyższa o ok. 1 proc. – czytamy w komunikacie.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/SEAN