Przed Świętami Wielkanocnymi unijny rynek wieprzowiny jest zbilansowany. Zarówno krajowe ceny skupu jak i innych państw unijnych pozostały bez zmian. Nowe impulsy do dalszego wzrostu cen będą pochodziły ze stopniowo kurczącej się podaży żywca oraz rozpoczynającego się sezonu grillowego i turystycznego.
Produkcja wieprzowiny będzie spadać
Komisja Europejska przewiduje, że do końca 2022 r. pogłowie świń w Unii Europejskiej spadnie o 3% r/r. Produkcja wieprzowiny u głównych producentów będzie dalej spadać ze względu na wysokie koszty produkcji, które w wielu przypadkach nie są w pełni rekompensowane przez rosnące ceny skupu.
Unijny eksport wieprzowiny w 2022 r. niestety nie będzie działał w kierunku poprawy cen skupu we Wspólnocie. Komisja Europejska przewiduje spadek eksportu o 2,4% r/r ze względu zmniejszające się zamówienia z Chin. Prognozuje się, że w 2022 roku chiński import wieprzowiny spadnie o prawie 20%. Częściowo utrata rynku chińskiego będzie rekompensowana większymi dostawami do innych krajów. Według USDA, w roku bieżącym zwiększone unijne dostawy wieprzowiny spodziewane są do Wielkiej Brytanii do Japonii, Korei Południowej i Australii.
Źródło: POLPiG