KE: produkcja wieprzowiny w UE wzrośnie

Po 7 latach spadku, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, wzrastając w skali roku o 2 proc. do 22,8 mln ton – wynika z analizy FAMMU/FAPA przeprowadzonej na podstawie „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” Komisji Europejskiej.

 

\"rolnictwo,
 

– Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności. W latach 2015-16 Komisja przewiduje kontynuację wzrostowego trendu w produkcji. W pierwszym kwartale br. uboje trzody chlewnej w UE wzrosły o 5,6 proc. pomimo niskich cen skupu – o 18 proc. niższych wobec średniej z lat 2010-14. Wzrost liczby ubojów nastąpił dzięki zwiększeniu liczebności prosiąt pod koniec 2014 r. o 2,5 proc. w stosunku do grudnia 2013 r. Wzrosty produkcji zanotowano we wszystkich państwach członkowskich liczących się na unijnym rynku wieprzowiny, największe w Hiszpanii (+11,7 proc.) i Polsce (+6,6 proc.), a mniejsze w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Wzrost poziomu wytwarzania w Polsce nastąpił głównie z uwagi na zwiększenie produkcji i importu prosiąt, przy spadku wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4 proc. – czytamy w analizie FAMMU/FAPA.

W krajach „starej” UE-15 średnia waga poubojowa trzody chlewnej wzrosła w tym czasie o 1,2 proc., a w nowych państwach UE-13 obniżyła się o 1,4 proc., głównie ze względu na spadek w Polsce. 

Czytaj także:
Sytuacja na rynku wieprzowiny bardzo zła. A KE nie dopłaci do prywatnego przechowywania mięsa

– Pomimo tańszych pasz, niektórzy producenci trzody będą zmagali się w tym roku z problemami finansowymi, ze względu na niskie ceny skupu żywca, które nie zrekompensują kosztów produkcji. Z tego względu, w dalszej części 2015 r. przewidywane jest spowolnienie wzrostu produkcji netto. Od kwietnia do grudnia br. uboje trzody wzrosną prawdopodobnie już tylko o 1,8 proc. wobec tego samego okresu 2014 r. W całym 2015 r. produkcja może wzrosnąć o ok. 3 proc., a w 2016 r. już tylko o niespełna 1 proc.. W 2014 r. unijny eksport wieprzowiny obniżył się o ok. 13 proc. w skali roku do 1,9 mln ton, ze względu na rosyjski zakaz importu. W 2015 r. i 2016 r. eksperci Komisji przewidują odbudowę eksportu odpowiednio o 7 proc. i 8 proc. Sprzyjać temu będą perspektywy zwiększenia produkcji, konkurencyjność unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego), a także wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich – informuje FAMMU/FAPA.

W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. wysyłki mięsa wieprzowego do krajów trzecich wzrosły o 4 proc., głownie do Chin, Filipin, USA i Singapuru.

– Epidemia pryszczycy w Korei Płd. spowodowała wzmożenie popytu importowego o jedną trzecią, co przy konkurencyjnych cenach unijnego mięsa spowodowało wzrost wysyłek. UE przejęła tym samym poprzedni udział w koreańskim rynku dostawców amerykańskich. Niższe wysyłki unijnej wieprzowiny do Japonii oznaczają odbudowę krajowej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy. Eksport ogółem (mięsa, podrobów, żywca, tłuszczu i przetworów) do wszystkich krajów (z wyłączeniem Rosji) zwiększył się w okresie od stycznia do kwietnia 2015 r. o 12 proc., co zrekompensowało utratę rynku rosyjskiego. Znaczny spadek eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym w 2014 r. spowodowały spadek cen wieprzowiny w UE poniżej średniej pięcioletniej. Od początku 2015 r. notowania nadal spadały. W marcu 2015 r. Komisja Europejska zastosowała na okres 8 tygodni mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej. W kwietniu br. ceny wzrosły, w maju spadły, a w czerwcu ponownie wzrosły do 153 EUR/100 kg, jednak nadal są o 4 proc. poniżej średniej z lat 2010-14. Wzrost produkcji wpłynął na odbudowę spożycia wieprzowiny w UE w 2014 r. do 41 kg na jednego mieszkańca. W 2015 r. unijna konsumpcja wzrośnie o ponad 2 proc., dzięki zwiększeniu produkcji i umiarkowanym cenom, a w 2016 r. pozostanie stabilna – czytamy w komunikacie FAMMU/FAPA.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Nick Saltmarsh

Źródło: FAMMU/FAPA

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics