KE: produkcja wieprzowiny w UE wzrośnie

Po 7 latach spadku, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, wzrastając w skali roku o 2 proc. do 22,8 mln ton – wynika z analizy FAMMU/FAPA przeprowadzonej na podstawie „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” Komisji Europejskiej.

 

\"rolnictwo,
 

– Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności. W latach 2015-16 Komisja przewiduje kontynuację wzrostowego trendu w produkcji. W pierwszym kwartale br. uboje trzody chlewnej w UE wzrosły o 5,6 proc. pomimo niskich cen skupu – o 18 proc. niższych wobec średniej z lat 2010-14. Wzrost liczby ubojów nastąpił dzięki zwiększeniu liczebności prosiąt pod koniec 2014 r. o 2,5 proc. w stosunku do grudnia 2013 r. Wzrosty produkcji zanotowano we wszystkich państwach członkowskich liczących się na unijnym rynku wieprzowiny, największe w Hiszpanii (+11,7 proc.) i Polsce (+6,6 proc.), a mniejsze w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Wzrost poziomu wytwarzania w Polsce nastąpił głównie z uwagi na zwiększenie produkcji i importu prosiąt, przy spadku wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4 proc. – czytamy w analizie FAMMU/FAPA.

W krajach „starej” UE-15 średnia waga poubojowa trzody chlewnej wzrosła w tym czasie o 1,2 proc., a w nowych państwach UE-13 obniżyła się o 1,4 proc., głównie ze względu na spadek w Polsce. 

Czytaj także:
Sytuacja na rynku wieprzowiny bardzo zła. A KE nie dopłaci do prywatnego przechowywania mięsa

– Pomimo tańszych pasz, niektórzy producenci trzody będą zmagali się w tym roku z problemami finansowymi, ze względu na niskie ceny skupu żywca, które nie zrekompensują kosztów produkcji. Z tego względu, w dalszej części 2015 r. przewidywane jest spowolnienie wzrostu produkcji netto. Od kwietnia do grudnia br. uboje trzody wzrosną prawdopodobnie już tylko o 1,8 proc. wobec tego samego okresu 2014 r. W całym 2015 r. produkcja może wzrosnąć o ok. 3 proc., a w 2016 r. już tylko o niespełna 1 proc.. W 2014 r. unijny eksport wieprzowiny obniżył się o ok. 13 proc. w skali roku do 1,9 mln ton, ze względu na rosyjski zakaz importu. W 2015 r. i 2016 r. eksperci Komisji przewidują odbudowę eksportu odpowiednio o 7 proc. i 8 proc. Sprzyjać temu będą perspektywy zwiększenia produkcji, konkurencyjność unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego), a także wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich – informuje FAMMU/FAPA.

W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. wysyłki mięsa wieprzowego do krajów trzecich wzrosły o 4 proc., głownie do Chin, Filipin, USA i Singapuru.

– Epidemia pryszczycy w Korei Płd. spowodowała wzmożenie popytu importowego o jedną trzecią, co przy konkurencyjnych cenach unijnego mięsa spowodowało wzrost wysyłek. UE przejęła tym samym poprzedni udział w koreańskim rynku dostawców amerykańskich. Niższe wysyłki unijnej wieprzowiny do Japonii oznaczają odbudowę krajowej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy. Eksport ogółem (mięsa, podrobów, żywca, tłuszczu i przetworów) do wszystkich krajów (z wyłączeniem Rosji) zwiększył się w okresie od stycznia do kwietnia 2015 r. o 12 proc., co zrekompensowało utratę rynku rosyjskiego. Znaczny spadek eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym w 2014 r. spowodowały spadek cen wieprzowiny w UE poniżej średniej pięcioletniej. Od początku 2015 r. notowania nadal spadały. W marcu 2015 r. Komisja Europejska zastosowała na okres 8 tygodni mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej. W kwietniu br. ceny wzrosły, w maju spadły, a w czerwcu ponownie wzrosły do 153 EUR/100 kg, jednak nadal są o 4 proc. poniżej średniej z lat 2010-14. Wzrost produkcji wpłynął na odbudowę spożycia wieprzowiny w UE w 2014 r. do 41 kg na jednego mieszkańca. W 2015 r. unijna konsumpcja wzrośnie o ponad 2 proc., dzięki zwiększeniu produkcji i umiarkowanym cenom, a w 2016 r. pozostanie stabilna – czytamy w komunikacie FAMMU/FAPA.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Nick Saltmarsh

Źródło: FAMMU/FAPA

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,624ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Nawet 100 tys. euro rocznie dla grup i organizacji producentów

15 kwietnia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o wsparcie w ramach działania Tworzenie grup producentów i organizacji producentów finansowanego z PROW...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE