W dniu 7 września 2023 r. wystartowała 20. kampania cukrownicza w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. Prognozy zakładają, że siedem cukrowni przerobi rekordową ilość buraków, które skupi od ponad 13 tys. polskich rolników. Produkcja cukru może w tym roku osiągnąć poziom najwyższy w historii firmy. Więcej zarobią też współpracujący Plantatorzy.
Rozpoczęcie kampanii w poszczególnych cukrowniach zaplanowano z uwzględnieniem aktualnych prognoz plonu, w celu uzyskania jak najlepszych wyników zarówno polowych, jak i podczas produkcji.
– Prognozujemy, że wszystkie siedem cukrowni należących do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. przerobi w kampanię 2023/2024 ponad 7,1 mln ton surowca. Planujemy rekordową produkcję cukru w wysokości ponad 1 mln ton – mówi Marek Zagórski, Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Poszczególne cukrownie rozpoczęły przerób buraków pomiędzy 7 a 14 września. Jako pierwsza krojenie rozpoczęła „Cukrownia Werbkowice” (7 września), następnie „Cukrownia Kruszwica” (8 września), „Cukrownia Malbork” (9 września), „Cukrownia Kluczewo”, „Cukrownia Krasnystaw” i „Cukrownia Nakło” (12 września), jako ostatnia przerób rozpoczęła „Cukrownia Dobrzelin” (14 września).
Kampania sokowa – produkcja cukru z zagęszczonego soku
Po zakończonej kampanii cukrowniczej, w trzech cukrowniach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) odbędzie się również tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z zagęszczonego soku.
– Stale dążymy do podnoszenia efektywności w naszych cukrowniach kontynuując inwestycje poprawiające procesy produkcyjne i jakość produkowanego przez nas cukru. Obniżamy tym samym także koszty, a równolegle podnosimy skale sprzedaży, co ma bezpośrednie przełożenie na osiąganie lepszych wyników finansowych firmy – wyjaśniaPrezes Zarządu Marek Zagórski.
Warunki atmosferyczne panujące wiosną 2023 roku nie sprzyjały wczesnym siewom buraka cukrowego. Niskie temperatury spowalniały wschody roślin, a występujące lokalnie zjawiska atmosferyczne niszczyły zasiewy i przyczyniały się do konieczności wykonania przesiewów plantacji. Plantacje znajdujące się w południowo-wschodnim rejonie narażone były na zniszczenia powodowane przez nasilone żerowanie szkodnika szarka komośnika. Wiosną na plantacjach buraka cukrowego na obszarze kontraktacyjnym spółki, poza żerowaniem szarka komośnika, obserwowano występowanie pchełki oraz kilkukrotne naloty mszyc, co utrudniało prowadzenie skutecznej ochrony plantacji. W późniejszym czasie duży wpływ na rozwój buraków cukrowych miały występujące lokalnie wysokie temperatury oraz brak opadów, które powodowały suszę. Aktualnie pogoda sprzyja wykopkom i zbiorom buraków.
KGS przeprowadziła szereg projektów modernizacyjnych i prorozwojowych o wartości ponad 300 mln zł
Podobnie jak w poprzednich latach, tak przed kampanią cukrowniczą 2023/2024 we wszystkich siedmiu cukrowniach Krajowa Grupa Spożywcza S.A. przeprowadziła szereg projektów modernizacyjnych i prorozwojowych o wartości ponad 300 mln zł. Lista, jak co roku jest długa.
– Działania inwestycyjne w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. przyczyniają się do zwiększenia kontraktacji buraka cukrowego od rodzimych rolników co wpływa na wzrost dochodów sektora rolniczego w Polsce.– podsumowuje Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Jak dodaje Prezes Marek Zagórski – Dobra sytuacja na rynku cukru umożliwia podnoszenie ceny skupu za buraki. Plantatorzy dostarczający buraki do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. w 2023 roku otrzymają zapłatę za buraki kontraktowane o zawartości cukru 16% w kwocie netto nie mniejszej niż 46,5 euro za 1 tonę. Na tę kwotę składa się cena podstawowa 45 €/t i świadczenie gwarantowane w kwocie 1,5 €/t (zaliczka na poczet świadczenia dodatkowego powiązanego z ceną cukru).
Główne zadania inwestycyjne zrealizowane w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. w roku obrotowym 2022/2023 r.
W związku z rozbudową Oddziału „Cukrownia Dobrzelin” rozpoczęto szereg działań rozłożonych na najbliższe lata. Jednym z pierwszych ważnych obszarów, który został poddany modernizacji jest obszar przyjęcia oraz przygotowania surowca do przerobu. W Oddziale w roku obrotowym 2022/2023 zrealizowano budowę stacji suchego rozładunku buraków oraz linii mycia buraków. Nowo wybudowana stacja suchego rozładunku pozwoli na usprawnienie odbioru buraków kierowanych do procesu technologicznego. Zbudowana stacja suchego rozładunku i linia mycia dostosowana jest do przerobu dobowego na poziomie 7 500 – 8 000 ton. Przedmiotowa stacja suchego rozładunku oddana została na kampanię cukrowniczą 2023/2024.
W pozostałych Oddziałach m.in. przebudowano linię mycia buraków. W Oddziale „Cukrownia Kluczewo”, przedmiotowa stacja został uruchomiona na kampanię 2023/2024.
Kolejnym obszarem modernizacji w Oddziałach Krajowej Grupy Spożywczej S.A. są stacje wyżymania wysłodków. Modernizacje obejmowały stacje w Oddziałach: „Cukrownia Dobrzelin” oraz „Cukrownia Nakło”. W ramach realizacji zadań zakupiono i zamontowano dwie nowe prasy wysokiego wyżęcia wraz z urządzeniami towarzyszącymi. Realizacja zadań pozwoli na zoptymalizowanie pracy stacji wyżymania wysłodków, ograniczenie zawartości cukru w wysłodkach wyżętych przy zachowaniu wymaganego stopnia ich wyżęcia oraz dostosowanie stacji pras wysłodkowych do możliwości przerobowych oraz wymagań techniczno-technologicznych Oddziałów.
W Oddziale „Cukrownia Kruszwica” w ramach realizacji zadania „Modernizacja gospodarki cieplnej” kontynuowano przebudowę stacji wyparnej z układu 6-cio działowego na układ 7-mio działowy. Zwiększenie powierzchni wymiany ciepła spowoduje zmniejszenie zużycia pary grzejnej w procesie przerobu buraków co jest kluczowym celem realizacji przedmiotowego zadania.
Mając na względzie konieczność spełniania wymogów środowiskowych Krajowa Grupa Spożywcza S.A. od lat inwestuje w ochronę środowiska, dlatego też podjęta została decyzja o rozpoczęciu budowy dwóch oczyszczalni ścieków w Oddziałach „Cukrownia Malbork” oraz „Cukrownia Nakło”. Celem realizacji zadania jest uzyskanie wymaganego stopnia oczyszczenia ścieków przemysłowych kierowanych do odbiornika m.in. w związku z realizacją Polityki Spółki mającej na celu ograniczanie negatywnego wpływu działalności na środowisko.
KGS: naszym celem jest przerób 10 000 ton buraków na dobę
W Oddziale „Cukrownia Kluczewo” w obecnym roku obrotowym została zmodernizowana stacja wypału wapna, w której m.in. został zbudowany nowy piec wapienniczy. Celem realizacji zadania inwestycyjnego jest dostosowanie linii wypału wapna do przerobu dobowego na poziomie 10 000 ton buraków na dobę.
W Oddziale „Cukrownia Werbkowice” został wybudowany melaśnik i z początkiem października zostanie oddany do użytku.
We wszystkich Oddziałach Krajowej Grupy Spożywczej S.A. zakupiono kilkadziesiąt wysokosprawnych agregatów pompowych różnego typu i zorganizowano wymianę najbardziej wyeksploatowanych agregatów na liniach technologicznych. Ponadto dokonano zakupu niezbędnych przemienników częstotliwości oraz wykonano modernizacje niezbędnych przyłączy elektrycznych. Celem realizacji zakupu agregatów pompowych jest wyeliminowanie ryzyka różnych awarii w trakcie kampanii skutkujących wstrzymaniem procesu technologicznego, co dodatkowo pozwoli na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej oraz zmniejszenie kosztów remontów.
W każdym Oddziale Krajowej Grupy Spożywczej S.A. prowadzone są różnorodne projekty inwestycyjne obejmujące obszary techniczno-produkcyjne, energetyczne, surowcowe oraz działania związane z ochroną środowiska.
Źródło: KGS
Napiszcie również o tym, że KGS obcina rolnikom ilość odstawianych ton w przyszłym sezonie. Tak przynajmniej jest w cukrowni w Kruszwicy. Jestem ciekaw czy ma to związek z napływającym cukrem z Ukrainy i tym, że na Ukrainie jest teraz zasianych więcej buraków niż przed wojną.