Kolejny drobiarski rekord

Padł kolejny rekord w produkcji piskląt kurcząt rzeźnych. Na rynku pojawiło się w sierpniu tego roku aż 111,1 mln nowych piskląt!

 rekord w produkcji piskląt, drób, KIPDiP, Mariusz Szymyślik, GUS, skup kurcząt

Dobra koniunktura na rynku skupu kurcząt rzeźnych, która trwa już od kilku miesięcy spowodowała, że – zgodnie z najnowszymi danymi Głównego Urzędu Statystycznego – produkcja piskląt brojlerów kurzych w Polsce pobiła rekord wszechczasów. Na rynku pojawiło się w sierpniu tego roku aż 111,1 mln nowych piskląt! Eksperci nie wykluczają, że niebawem możemy świętować kolejne rekordy.

– Bieżący rok pod względem produkcji piskląt jest wyjątkowy. W pierwszych siedmiu miesiącach 2018 roku tylko raz wylęgi kurcząt rzeźnych spadły poniżej stu milionów sztuk. To ewenement ponieważ wcześniej,  miesiące, w których przekraczaliśmy tę barierę zdarzały się niezwykle rzadko i za każdym razem  budziły zainteresowanie branży – mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Jaki będzie wrzesień?

Jego zdaniem interesujący może być kolejny miesiąc. Z jednej bowiem strony widać, że wylęgi wrześniowe mają tendencję do przyjmowania niższych wartości niż sierpniowe. Z drugiej jednak strony nakłady jaj wylęgowych sugerują, że we wrześniu możemy zobaczyć wynik produkcji piskląt bardzo zbliżony do tego, jaki pojawił się z danymi za sierpień. Logika funkcjonowania rynku oraz opóźnienia w transmisji impulsów z rynku skupu na rynek produkcji piskląt podpowiadają, że wrześniowe dane będą mocne i nie można wykluczać nawet pobicia dopiero co ustanowionego rekordu.

W pierwszych ośmiu miesiącach 2018 roku wyprodukowano w Polsce 826,9 mln sztuk piskląt kurcząt rzeźnych. Było to o 58,2 mln sztuk więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, co oznacza wzrost o 7,57 procent. Średnia miesięczna produkcja w okresie od sierpnia 2017 r. do lipca 2018 r. (ostatnich 12 miesięcy) wyniosła 100,9 mln sztuk (w tym samym okresie rok wcześniej – 95,4 mln sztuk).

Redakcja AgroNews, na podst. KIPDiP, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polski drób niedługo na azjatyckich stołach 

„Produkujemy rocznie trzy mln ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE” – informował Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izba Gospodarcza (KRD-IG),...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics