Komisja Europejska ogłosiła, że w 2022 roku produkcja mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty spadła najprawdopodobniej o jeden procent. Co więcej, Komisja Europejska prognozuje, że w 2023 roku można się spodziewać, że drobiarska produkcja skurczy się o kolejne cztery dziesiąte procent.
Spożycie mięsa drobiowego w Europie jest jednak stabilne i niezmiennie od kilku lat wynosi około 23,3 kg na mieszkańca. Głównymi powodami spadku produkcji w Unii Europejskiej mają być wysokie koszty produkcji oraz wyjątkowo silny atak grypy ptaków.
Wirus HPAI szczególnie dramatyczny przebieg ma we Włoszech, we Francji oraz na Węgrzech. Z drugiej strony kraje takie jak Polska, Hiszpania oraz Niemcy skorzystały na złagodzeniu restrykcji związanych z COVID-19 oraz na tym, że mięso drobiowe w czasie wysokiej inflacji jest chętniej wybierane niż inne gatunki jako relatywnie tańsze dla konsumentów.
Źródło: KIPDiP