Koncerny piwne wracają do krajowych surowców

Piwne koncerny wracają do krajowych surowców. W 2013 i 2014 roku Grupa Żywiec zamierza korzystać wyłącznie z naszego chmielu – czytamy w Rzeczpospolitej.

– Dziś wszystkie piwa produkowane w naszych browarach warzone są z wykorzystaniem polskiego chmielu –zapewnia Xavier Belison, prezes zarządu Grupy Żywiec, wicelidera krajowego rynku piwa, właściciela Żywca, Warki i Tatry. – Jak wynika z raportu Ernst&Young o wpływie Grupy Żywiec na otoczenie społeczno-gospodarcze w Polsce fakt, że firma korzysta z krajowego chmielu i słodu przekłada się na ok. 2500 miejsc pracy, z czego ponad 2000 w polskim rolnictwie – dodaje.

 

\"Koncerny

 

Piwa Żywca mają bazować wyłącznie na krajowym chmielu także w przyszłym roku. Firma sukcesywnie od kilku lat zwiększała jego udział w produkcji. Od 2010 roku wynosił on 95 proc. Żywiec stosuje, m.in. typowo polskie odmiany chmielu, jak Lubelski i Marynka.

Wykorzystanie polskiego chmielu na większą skalę deklaruje także Kompania Piwowarska, lider branży piwnej. W 2012 roku jego udział wynosił 30 proc., a w tym ma zwiększyć się do ok. 70 proc. Za kilka lat, jak zapowiedziała KP, powinien przekroczyć 95 proc.- podaje gazeta.

Producenci piwa zrzeszeni w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego zadeklarowali w ubiegłym roku, że po zbiorach w 2013 roku udział polskiego chmielu w produkcji branży wyniesie 75 proc. (z uwzględnieniem deklaracji browarów regionalnych). W ciągu kolejnych lat udział ten przekroczy 90 proc. całkowitego zapotrzebowania działających w kraju browarów. Warunkiem, jaki stawiają browary, jest utrzymanie jakości surowca na światowym poziomie, rynkowe ceny oraz honorowanie zapisów w podpisanych kontraktach.

Działania browarów, to reakcja na kryzys na polskim rynku chmielu. Jeszcze w ubiegłym roku jego producenci deklarowali, że branża jest na skraju zapaści. Chmielarze za sytuację winili duże browary, które używały zbyt mało krajowego surowca.

Browary odpierały wówczas zarzuty tłumacząc, że problemy chmielarzy to efekt ich polityki sprzed pięciu lat. Drastycznie podnieśli wtedy ceny i sprzedając chmiel na wolnym rynku, skazali producentów piwa nas na przestawienie się na chmiel zagraniczny. Dzięki kontraktom z globalnymi producentami browarom udało się wówczas uniknąć znacznych podwyżek cen piwa.

Tymczasem przekonanie, że chmiel jest głównym składnikiem piwa to jeden z mitów, które próbują obalić browary. Jak tłumaczą, w porównaniu do słodu czy wody używa się go w niewielkich ilościach. – Można powiedzieć, że chmiel jest w piwie jedynie przyprawą – wyjaśnia KP w swoim poradniku „Piwne mity i fakty". Najważniejszą cechą chmielu jest zawartość alfa-kwasów, związków organicznych nadających piwo goryczkę.

Źródło: „Rzeczpospolita”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,882ObserwującyObserwuj
5,380SubskrybującySubskrybuj

MRiRW nie przewiduje dalszej pomocy rolnikom poszkodowanych przez Covid-19

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie przewiduje kontynuacji programów pomocowych dla rolników poszkodowanych przez Covid-19. Pomoc, którą rolnicy otrzymali w ubiegłym roku była jednorazowa. Zarząd...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE