Kukurydza na paszę

Kukurydza to najważniejsze zboże paszowe na świecie, stanowiące podstawę w żywieniu drobiu i świń. Powierzchnia uprawy tej rośliny na ziarno z roku na rok zwiększa się między innymi dlatego, że zawiera ona najwyższą wartość energetyczną spośród wszystkich rodzajów zbóż. Wynika to z dużej zawartości skrobi i tłuszczu oraz małej ilości włókna. Ponadto strawność ziarna kukurydzy szacuje się powyżej 85%.

Hodowcy trzody chlewnej coraz częściej stosują w żywieniu kukurydzę. Podstawową paszą dla zwierząt żywionych kukurydzą jest jej ziarno, które po zbiorze dosusza się.

Poniżej przedstawię wnioski z badań porównawczych efektywności żywienia z zastosowaniem kukurydzy i jęczmienia.

  1. Ziarno kukurydzy charakteryzuje się mniejszą zawartością i lepszą strawnością poszczególnych frakcji włókna pokarmowego.
     
  2. Uzyskano lepsze efekty produkcyjne tuczników karmionych ziarnem kukurydzy, ponieważ w porównaniu z jęczmieniem ma ono mniejszą ilość trudnostrawnych frakcji włókna pokarmowego.
     
  3. Zastępując ziarno jęczmienia ziarnem kukurydzy w mieszankach dla tuczników, możemy się spodziewać wzrostu zawartości energii metabolicznej w tych mieszankach oraz poprawy wartości tucznej i mięsnej zwierząt.

Kukurydza nie należy do pasz o dużej zawartości białka, dlatego jest materiałem dobrze zakiszającym się. W praktyce coraz częściej stosuje się kiszonkę z całych roślin kukurydzy, CCM (corn-cob-mix, czyli kiszonka z rozdrobnionych kolb) i kiszone wilgotne ziarno.

Dlaczego warto sporządzać kiszonki z kukurydzy?

Kukurydza to jedyne zboże, które w klimacie Polski wymaga po zbiorze intensywnego suszenia. Koszty suszenia ziarna są duże, nawet 4-5 krotnie wyższe w porównaniu z kiszeniem. Produkując kiszonki rolnicy mogą w dużym stopniu zmniejszyć nakłady produkcji związane z suszeniem ziarna. Ziarno kisimy w silosach lub foliowych rękawach po uprzednim jego rozdrobnieniu. W celu uzyskania dobrej jakości kiszonego ziarna kukurydzy (unikanie zagrzewania, rozwoju grzybów, pleśni, mikotoksyn) zaleca się stosowanie konserwantów biologicznych lub chemicznych, które produkują bądź zawierają kwas propionowy. Kwas ten obniża pH i w ten sposób ogranicza wystąpienie pleśni zarodników drożdży, oraz ogranicza wystąpienie wtórnej fermentacji po otwarciu silosu lub rękawa foliowego.

Kiszone ziarno kukurydzy (KZK) to dobry komponent stosowany w mieszankach żywieniowych dla bydła, krów mlecznych i trzody chlewnej. W Europie Zachodniej, jak i w ostatnim czasie w Polsce wzrasta zainteresowanie tą paszą. Również w naszym kraju przeprowadza się badania nad wpływem kiszonego ziarna kukurydzy na przyrosty dzienne świń i jakość mięsa wieprzowego. Także w województwie kujawsko-pomorskim od 23 maja do 23 sierpnia 2005 r. przeprowadzono doświadczenie w gospodarstwie hodowli zarodowej trzody chlewnej Anny i Marka Obryków z Łowina. Badania dotyczyły przyrostów dziennych i jakości mięsa tuczników żywionych mieszanką z udziałem kiszonego ziarna kukurydzy. Tucz zwierząt rozpoczął się w momencie osiągnięcia przez nie średniej masy ciała 32 kg i podzielono go na dwa okresy żywieniowe: I 30-70 kg, II 70-110 kg.

Zalecane dawki kiszonego ziarna kukurydzy w mieszankach paszowych kształtowały się na poziomie:

  • 0,5-1,0 kg/dzień dla warchlaków,
  • 1,0-3,0 kg/dzień w grupie tuczników.

Zwierzęta po osiągnięciu masy ciała 110 kg ubijano.

Na podstawie opisanego doświadczenia można stwierdzić, że świnie żywione mieszanką z zastosowaniem kiszonej kukurydzy, jak i bez jej udziału uzyskały zbliżone przyrosty dzienne, na dobrym poziomie. Zastosowanie mieszanek z KZK zmniejsza pylistość paszy, co wpływa na poprawę warunków środowiskowych. KZK w paszy obniża jej pH korzystnie działając na strawność i ograniczając rozwój niepożądanej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Najważniejszą zaletą kiszonego ziarna kukurydzy jest obniżenie kosztów żywienia zwierząt.

Źródło: Joanna Obryk, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl, fot.sxc.hu

Poprzedni artykułTylko na infrastrukturę
Następny artykułPrzed sezonem pastwiskowym

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,873ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Lewica proponuje 1 mld zł rocznie na dopłaty do ubezpieczeń upraw i zwierząt

Lewica przygotowała projekt nowelizacji ustawy, w której proponuje aby co roku na dopłaty do ubezpieczeń upraw i zwierząt przeznaczano 1 mld zł. Rolnictwo, a szczególnie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE