Króluje na przełomie czerwca i lipca. Jej kwiatki – koloru żółtawo-białego, o niezwykle słodkim zapachu, wabią rój pszczół. Często spotykana przy domostwach; zdobi obejścia, ogrody, parki. Rośnie w całej Polsce, a z jej kwiatów i liści można przygotować pyszne i zdrowe napary – dobre na przeziębienie. Czy już wiadomo, jakie to drzewo? TAK, tak – to lipa! Długowieczne drzewo o wielu prozdrowotnych właściwościach.
ŚWIĘTA TOWARZYSZKA – od kołyski do krzyża
W dawnych czasach lipę uważano za święte drzewo słowiańskie. Wierzono, że drzewo to chroni przed piorunami, a dotknięcie pnia uzdrawia. Sadzono ją przy kościołach, chatach, nad drogami. Rolnicy mogli pod nią odpocząć w przerwie, podczas polowych prac. Z pachnących kwiatów wytwarzano lekarstwa i napój do picia – a młode, rozgniecione gałązki goiły rany i usuwały zapalenia. Z lipowego drewna wyrabiano domowe sprzęty, sanki, kołyski, posągi i grobowe krzyże. Suche, lipowe liście rolnicy wykorzystywali jako podściółkę dla dobytku, a świeże służyły za karmę dla zwierząt.
LIPA – niezwykłe właściwości
Obecnie najczęściej można spotkać dwie odmiany lipy: drobnolistną oraz szerokolistną, której kwiatostany służą do produkcji leczniczych syropów i naparów. Jej miękkie drewno wykorzystywane jest w produkcji wyrobów muzycznych, w tokarstwie i rzeźbiarstwie.
Lipa to prawdziwa skarbnica witamin z grupy C i PP, soli mineralnych. W jej kwiatach znajdują się m.in. fitosterole, flawonoidy, garbniki, śluzy, sole mineralne, kwasy organiczne. Dzięki temu składowi wykazuje dobroczynne właściwości. Przede wszystkim herbatka z kwiatostanów jest lekarstwem na przeziębienie. Chroni organizm przed wirusami często atakującymi w okresie jesienno-zimowym. Witamina C zawarta w naparze, wspiera układ immunologiczny, usuwa wolne rodniki, gdyż jest naturalnie silnym antyoksydantami, wspomaga walkę z drobnoustrojami. Chroni przed alergiami i chorobami układu oddechowego, pomaga również zwalczyć uporczywy, nocny kaszel i ma właściwości napotne. Napary z lipy działają moczopędne oraz lekko rozkurczowo. Pomaga w zaburzeniach trawiennych i metabolicznych. Przynosi ukojenie w stanach napięcia nerwowego, przewlekłego stresu czy napadach lęku.
Bardzo korzystne działanie wykazują kąpiele z dodatkiem suszonych liści lub kwiatów, gdyż łagodzą stany zapalne skóry, podrażnienia i co ważne wygładzają skórę. Natomiast lipowa płukanka włosów sprawi, że zniszczone i przesuszone włosy zostaną odżywione.
Mimo, iż nie ma konkretnych badań potwierdzających działania niepożądane naparów z lipy to uważa się, iż kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny nadużywać tego napoju.
Kwiaty oraz liście lipy można samodzielnie zbierać z drzew oddalonych od dróg, tak aby nie zawierały szkodliwych związków dla zdrowia, a następnie suszyć. Można także zaopatrzyć się w nie w sklepach zielarskich.
Miododajne drzewo
Lipa oprócz tego, że jest piękna i użyteczna to jest niezwykle ceniona przez pszczelarzy i smakoszy miodu. Miód lipowy uznawany jest za najbardziej wartościowy dla ludzkiego organizmu i najsmaczniejszy.
Źródło: WIR