Nieprawidłowości w oznakowaniu chleba

W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pieczywa (ze szczególnym uwzględnieniem weryfikacji oznakowania). Objęto nią 157 piekarni produkujących m.in. pieczywo na zakwasie, deklarowane jako „bezglutenowe” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” oraz półcukiernicze.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 295 partii. Z uwagi na niewłaściwy smak, zapach i porowatość miękiszu zakwestionowano 1 partię (0,3%).

Parametry fizykochemiczne i cechy mikrobiologiczne

Badania laboratoryjne potwierdziły obecność bakterii fermentacji mlekowej w pieczywie produkowanym na zakwasie (zweryfikowano 44 partie) oraz nie wykazały nieprawidłowości w zakresie zawartości glutenu w pieczywie oznakowanym jako bezglutenowe (zweryfikowano 3 partie).

Oznakowanie

Oznakowanie sprawdzono w przypadku 413 partii, z czego w 119 stwierdzono nieprawidłowości (28,8%). Dotyczyły one m.in.:

  • stosowania jedynie nazwy fantazyjnej (np. „chleb firmowy”, „chleb śniadaniowy”) uniemożliwiającej konsumentowi rozpoznanie charakteru i właściwości pieczywa ze względu na rodzaj użytych mąk (np. mieszane, pszenne, żytnie),
  • użycia nazwy wyrobu gotowego nieadekwatnej do jego składu (np. „rogal maślany” na wyrobie zawierającym margarynę, „chleb razowy” na produkcie niezawierającym mąki żytniej razowej czy „chleb kukurydziany”, podczas gdy mąka kukurydziana nie występowała w przewadze), a także niewłaściwego nazewnictwa stosowanych składników (np. „margaryna” dla składnika będącego mieszaniną tłuszczów zwierzęcych i roślinnych czy „olej roślinny rzepakowy” dla mieszaniny oleju rzepakowego  słonecznikowego),
  • braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub podania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym,
  • podania składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy,
  • braku podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników,
  • braku informacji o ilościowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie (np. pestek dyni w „chlebie z dynią” czy mąki żytniej razowej i słonecznika w „chlebie razowym ze słonecznikiem”) lub podanie jej niezgodnie z prawdą (np. 80% mąki żytniej zamiast 57%),
  • używania określeń typu „wiejski”, „domowy”, „pradziada” przy stosowaniu w procesie produkcji dodatków oraz przetworzonych surowców,
  • stosowania informacji odnoszącej się do produkcji pieczywa na naturalnym zakwasie przy jednoczesnym stosowaniu drożdży czy deklaracji „bez polepszaczy” w oznakowaniu pieczywa, do produkcji którego stosowano mąkę zawierającą kwas askorbinowy (tj. środek do przetwarzania mąki – polepszacz),
  • podania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej i dacie minimalnej trwałości/terminie przydatności do spożycia,
  • użycia zbyt małej czcionki.

Źródło:

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Solidne wyniki finansowe Grupy Azoty pomimo pandemii

Grupa Azoty odnotowała w 2020 roku skonsolidowane przychody ze sprzedaży wynoszące 10,5 mld zł i wynik EBITDA w wysokości 1,3 mld zł, osiągając marżę...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE