Lokalne marki i produkty niszowe przyszłością branży alkoholowej

Rynek alkoholi w Polsce osiągnął wartość 41 mld złotych. Przyszłością branży są z pewnością produkty premium i niszowe, lokalne marki. O tym jak ważna jest ta branża z punktu widzenia krajowej produkcji oraz handlu zagranicznego świadczy popularność strefy Wine&Spirits podczas minionej edycji targów WorldFood Warsaw.

 

\"rolnictwo,

 

W 2014 roku na pierwszym miejscu pod względem sprzedaży alkoholi w Polsce znalazło się piwo – 53% udziału w rynku. Warto przypomnieć, iż w roku wejścia do UE Polska wyeksportowała 60 mln litrów piwa, tj. ok. 2% ówczesnej produkcji. W 2013 roku na eksport przeznaczone zostało już̇ 6,4% produkcji, tj. 254 mln l.

Na drugim miejscu – z udziałem ok. 42%, uplasowała się wódka, pomimo spadku sprzedaży o około 4%. Dynamiczny rozwój w Polsce przeżywa także rynek win. Wina gronowe, wzmacniane i wermuty przynajmniej kilka razy do roku pije już blisko co drugi konsument. W 2013 roku Polacy kupili 142,5 mln litrów wina o wartości 2,6 mld zł. Kluczowym europejskim dostawcą na polski rynek są̨ Włochy, z których w 2013 roku zaimportowaliśmy 21,3 mln l win. Uznanie konsumentów zyskują̨ systematycznie wina z Francji, Portugalii, Bułgarii, USA, Hiszpanii oraz Gruzji.

Polacy chętnie spożywają napoje z segmentu Brown Spirits. Jak podaje Scotch Whisky Association, Polska znajduje się na 11. miejscu w światowym rankingu importerów szkockiej, wyprzedzając Włochów, Greków, Portugalczyków czy Rosjan.

Czytaj także:
Nowe rynki zbytu ratunkiem dla polskiego mleka

Nasz kraj słynie również z produkcji tradycyjnego miodu pitnego. Produkcja miodów pitnych nie przekracza miliona litrów rocznie, ale szansą na rozwój tego segmentu jest eksport. Szczególnie po uzyskaniu unijnego certyfikatu „Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności” zainteresowanie tym trunkiem rośnie, głównie wśród odbiorców z krajów azjatyckich.

„Podczas II edycji targów WorldFood Warsaw odbyła się pierwsza odsłona podwystawy Wine&Spirits, która cieszyła się dużym zainteresowaniem. Dwóch wystawców tego sektora zostało nagrodzonych Złotym Medalem WorldFood Warsaw – firma Carlsberg za piwo Grimbergen oraz Khortytsa- Otobus za wódkę Khortytsa Platinum i Khortytsa Ice. Nasz rumuński wystawca – firma Crama Ratesti otrzymała nagrodę za debiut targowy za wino Cabernet Sauvignon” – poinformowała Agnieszka Szpaderska, manager targów WorldFood Warsaw.

Dodała, że sektor Wine&Spirits wciąż się rozrasta, a w 2016 roku weźmie w nim udział jeszcze więcej wystawców – zarówno krajowych producentów i importerów, jak i firm z zagranicy. Co więcej, po raz kolejny patronat nad tą podwystawą objęło Stowarzyszenie Polska Wódka.

„Wine&Spirits to okazja do spotkania przedstawicieli całej branży – importerów, eksporterów, producentów i dystrybutorów alkoholi i napojów spirytusowych z całego świata” – podkreśliła manager targów.

Tę opinię podziela jednen z ubiegłorocznych wystawców – Andrea Bergianti z Wine Eat Italy: „świetna impreza, jestem zachwycony! Nawiązaliśmy mnóstwo nowych kontaktów z dystrybutorami, sprzedawcami i firmami prywatnymi.”

Podczas trzeciej edycji targów WorldFood Warsaw, która odbędzie się w  dniach 19-21 kwietnia 2016 roku po raz kolejny odbędzie się podwystawa Wine&Spirits, na której spotkają się przedstawiciele branży. Z pewnością będzie to okazja do rozmów i wymiany poglądów na temat najnowszych trendów – między innymi rosnącego zainteresowania segmentem premium czy wzrostu popularności trunków takich jak cydr, którego produkcja w ciągu najbliższych 5 lat szacowana jest na 90 mln litrów.

Atutem targów WorldFood Warsaw jest również lokalizacja. Warszawa ma bowiem duży potencjał jeśli chodzi o rynek alkoholi, w szczególności premium, oraz jest miejscem, gdzie najszybciej pojawiają się nowości i trendy rynkowe.

Redakcja AgroNews

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,620ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE