W nadchodzącym sezonie K+S stawia na ESTA Kieserit. To siarczan magnezu pochodzenia naturalnego, całkowicie rozpuszczalny w wodzie. Choć nawóz ten jest znany rolnikom od lat, jego producent postanowił przypomnieć o niezwykłych właściwościach tego granulatu.
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ POD ARTYKUŁEM NA DOLE STRONY
Od lewej: Radosław Pogłodziński – marketing manager K+S Polska, dr Radoslaw Witczak – marketing manager K+S Polska, dr Balint Jakli z Uniwersytetu Georga Augusta w Getyndze, Lucyna Lewicka – marketing manager K+S Polska, Dominik Młodecki – dyrektor zarządzający i członek zarządu K+S Polska, prof. dr. Andreas Gransee – kierownik działu badań i rozwoju firmy K+S KALI GmbH oraz Matthias Schulze z K+S GmbH, odpowiedzialny za sprzedaż K+S w Europie. A w środku bohater spotkania – nawóz ESTA Kieserit.
W dniach 13-14 grudnia odbyła się konferencja prasowa firmy K+S Polska w Instytucie Badawczym Institute of Applied Plant Nutrition (IAPN) w Getyndze, założonym przez K+S GmbH i Uniwersytet Georga Augusta. Przedstawiciele firmy i naukowcy z instytutu omówili wyzwania i perspektywy nowoczesnego nawożenia roślin uprawnych. Przedstawili także działanie granulatu ESTA Kieserit.
Magnez – niezbędny składnik
O tym, że do osiągnięcia wysokich plonów konieczne jest odpowiednie zaopatrzenie roślin w główne składniki pokarmowe, wiedzą chyba wszyscy rolnicy. Ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że poza NPK, warto dostarczać glebie także innych, równie cennych składników. Większość gleb w Polsce, zwłaszcza lekkich i zakwaszonych, jest uboga w magnez. A to pierwiastek, który ma fundamentalne znaczenie dla procesów metabolicznych w roślinie. Przede wszystkim jest decydującym składnikiem w procesie fotosyntezy. Uczestniczy także w procesie syntezy, transportu i magazynowania węglowodanów, tłuszczy i białka. Poza tym posiada właściwości hydratacyjne, a więc wpływa na gospodarkę wodną w roślinie. Jego obecność zapewnia prawidłowy wzrost systemu korzeniowego i zwiększa pobranie składników pokarmowych, nawet w glebie o niskim odczynie pH. W konsekwencji magnez podnosi poziom tolerancji rośliny na stres, jak chociażby oparzenia słoneczne czy mróz.
A co się dzieje, gdy zabraknie magnezu? Przede wszystkim spada odporność roślin na choroby i szkodniki. To oczywiście przekłada się na niższe i słabszej jakości plony. Pierwsze objawy niedoboru magnezu rolnicy zauważają na swoich polach już wczesną wiosną.
– To wtedy na najstarszych dolnych liściach np. zbóż pojawiają się drobne plamki wzdłuż nerwów. Zjawisko to nosi nazwę marmurkowatości lub perełkowatości i często bywa mylone z chorobą grzybową. W późniejszym okresie na liściach pojawiają się czerwone przebarwienia, a chlorofil rozpada się, prowadząc do martwicy liści – tłumaczył prof. dr. Andreas Gransee, kierownik działu badań i rozwoju K+S KALI GmbH.
Siarka – dla większej odporności
Równie istotnym dla prawidłowego rozwoju roślin pierwiastkiem jest siarka, będąca składnikiem ważnych aminokwasów. Aktywizuje wiele enzymów, zwiększa efektywność wykorzystania azotu, a także wpływa na wzrost zawartości białek, cukrów i tłuszczów w roślinie. Poza tym występuje w lotnych związkach i olejkach (gorczyca, cebula, czosnek), nadając roślinom charakterystyczny smak i zapach.
Rośliny dobrze zaopatrzone w siarkę wykazują większą odporność na mróz i suszę. Odwrotnie niż w przypadku magnezu, pierwsze objawy niedoboru siarki widoczne są na młodych liściach – ich wybarwienie jest jasnozielone. Konsekwencją braku siarki jest przede wszystkim niższy wzrost roślin oraz cieńsze i bledsze wierzchołki łodyg. W efekcie rośliny wolniej rosną i dużo słabiej kwitną.
– Zbyt mała ilość siarki powoduje, że liście tworzą kształt łyżeczki, są skręcone w górę i stają się kruche. Ostatecznie następuje redukcja kwiatostanów, a co za tym idzie – niższy plon – wyjaśniał prof. Gransee.
ESTA Kieserit – jedyny niezastąpiony
Odpowiedzią na niedobory magnezu i siarki w glebie jest nawóz ESTA Kieserit – naturalny siarczan magnezu, w całości rozpuszczalny w wodzie i, co ważne, w całości przyswajany przez rośliny. Jak podreślają jego producenci, to jedyny naturalny siarczan magnezu na rynku.
– ESTA Kieserit jest lepszy od syntetycznych konkurentów. Trzeba pamiętać, że nawozy wytwarzane chemicznie mogą mieć niższą zawartość składników pokarmowych i słabszą rozpuszczalność w wodzie. Poza tym mogą zawierać metale ciężkie, które niekorzystnie wpływają na glebę i rośliny. Dlatego uważamy, że produkowany przez nas siarczan magnezu to jedyny i niezastąpiony nawóz tego typu na rynku. IUNG zakwalifikował go także do stosowania w gospodarstwach ekologicznych – mówił Dominik Młodecki, dyrektor zarządzający i członek zarządu K+S Polska.
ESTA Kieserit to nawóz o zawartości 25 proc. MgO i 50 proc. SO3. Ma obojętne pH, więc nie powoduje zakwaszenia gleby. Produkowany jest z naturalnego, zawierającego magnez minerału – kizerytu. Po wydobyciu z kopalni kizeryt jest oddzielany od soli przy wykorzystaniu metody separacji elektrostatycznej (ESTA). To przyjazna dla środowiska technologia separacji na sucho. A pozyskany w ten sposób ESTA Kieserit staje się naturalnym nawozem, wolnym od chemicznych dodatków. Można go stosować na wszystkich stanowiskach, niezależnie od pH gleby. Sprzedawany jest w formie granulatu i nadaje się do mieszanek mechanicznych.
Nawóz cechuje się dużą elastycznością stosowania – można go aplikować praktycznie w każdych warunkach pogodowych w ciągu całego roku.
– Rolnik może ustalić indywidualny czas nawożenia i zastosować ESTA Kieserit jeszcze przed nawałem pracy w szczytowych okresach – podkreślał Młodecki.
Przedstawiciele K+S przekonują, że ESTA Kieserit wzmacnia rozwój korzeni i chroni rośliny przed skutkami przymrozków i oparzeń słonecznych, a także przed stresem cieplnym.
– Dzięki zawartości magnezu ESTA Kieserit zwiększa tolerancję roślin na stres, co w efekcie wpływa na stabilność plonowania – mówił dyrektor K+S Polska.
Połączenie siarki i magnezu zwiększa bezpośrednią przyswajalność tych składników przez rośliny i zapewnia lepszy wzrost. A to z kolei przekłada się na jakość i wielkość plonów.
Grupa K+S to największy na świecie producent soli i piąty co do wielkości producent potasu. Posiada zakłady produkcyjne w Europie oraz w Ameryce Płn. i Pd. Firma zatrudnia ponad 14000 pracowników na całym świecie, a jej roczny obrót wynosi ok. 4 mld euro. Poza nawozami produkuje artykuły m.in. dla przemysłu farmaceutycznego, spożywczego, chemicznego oraz paszowego.
Kamila Szałaj