Magnez i siarka filarem wysokiego plonu. K+S stawia na ESTA Kieserit

W nadchodzącym sezonie K+S stawia na ESTA Kieserit. To siarczan magnezu pochodzenia naturalnego, całkowicie rozpuszczalny w wodzie. Choć nawóz ten jest znany rolnikom od lat, jego producent postanowił przypomnieć o  niezwykłych właściwościach tego granulatu.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ POD ARTYKUŁEM NA DOLE STRONY

 

\"\"

Od lewej: Radosław Pogłodziński – marketing manager K+S Polska, dr Radoslaw Witczak – marketing manager K+S Polska, dr Balint Jakli z Uniwersytetu Georga Augusta w Getyndze, Lucyna Lewicka – marketing manager K+S Polska, Dominik Młodecki – dyrektor zarządzający i członek zarządu K+S Polska, prof. dr. Andreas Gransee – kierownik działu badań i rozwoju firmy K+S KALI GmbH oraz Matthias Schulze z K+S GmbH, odpowiedzialny za sprzedaż K+S w Europie. A w środku bohater spotkania – nawóz ESTA Kieserit.

 

W dniach 13-14 grudnia odbyła się konferencja prasowa firmy K+S Polska w Instytucie Badawczym Institute of Applied Plant Nutrition (IAPN) w Getyndze, założonym przez K+S GmbH i Uniwersytet Georga Augusta. Przedstawiciele firmy i naukowcy z instytutu omówili  wyzwania i perspektywy nowoczesnego nawożenia roślin uprawnych. Przedstawili także działanie granulatu ESTA Kieserit.

 

Magnez – niezbędny składnik
O tym, że do osiągnięcia wysokich plonów konieczne jest odpowiednie zaopatrzenie roślin w główne składniki pokarmowe, wiedzą chyba wszyscy rolnicy. Ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że poza NPK, warto dostarczać glebie także innych, równie cennych składników. Większość gleb w Polsce, zwłaszcza lekkich i zakwaszonych, jest uboga w magnez. A to pierwiastek, który ma fundamentalne znaczenie dla procesów metabolicznych w roślinie. Przede wszystkim jest decydującym składnikiem w procesie fotosyntezy. Uczestniczy także w procesie syntezy, transportu i magazynowania węglowodanów, tłuszczy i białka. Poza tym posiada właściwości hydratacyjne, a więc wpływa na gospodarkę wodną w roślinie. Jego obecność zapewnia prawidłowy wzrost systemu korzeniowego i zwiększa pobranie składników pokarmowych, nawet w glebie o niskim odczynie pH. W konsekwencji magnez podnosi poziom tolerancji rośliny na stres, jak chociażby oparzenia słoneczne czy mróz.

A co się dzieje, gdy zabraknie magnezu? Przede wszystkim spada odporność roślin na choroby i szkodniki. To oczywiście przekłada się na niższe i słabszej jakości plony. Pierwsze objawy niedoboru magnezu rolnicy zauważają na swoich polach już wczesną wiosną.

– To wtedy na najstarszych dolnych liściach np. zbóż pojawiają się drobne plamki wzdłuż nerwów. Zjawisko to nosi nazwę  marmurkowatości lub perełkowatości i często bywa mylone z chorobą grzybową. W późniejszym okresie na liściach pojawiają się czerwone przebarwienia, a chlorofil rozpada się, prowadząc do martwicy liści – tłumaczył prof. dr. Andreas Gransee, kierownik działu badań i rozwoju  K+S KALI GmbH.

 

Siarka – dla większej odporności
Równie istotnym dla prawidłowego rozwoju roślin pierwiastkiem jest siarka, będąca składnikiem ważnych aminokwasów. Aktywizuje wiele enzymów, zwiększa efektywność wykorzystania azotu, a także wpływa na wzrost zawartości białek, cukrów i tłuszczów w roślinie. Poza tym występuje w lotnych związkach i olejkach (gorczyca, cebula, czosnek), nadając roślinom charakterystyczny smak i zapach.

Rośliny dobrze zaopatrzone w siarkę wykazują większą odporność na mróz i suszę. Odwrotnie niż w przypadku magnezu, pierwsze objawy niedoboru siarki widoczne są na młodych liściach – ich wybarwienie jest jasnozielone. Konsekwencją braku siarki jest przede wszystkim niższy wzrost roślin oraz cieńsze i bledsze wierzchołki łodyg. W efekcie rośliny wolniej rosną i dużo słabiej kwitną.

– Zbyt mała ilość siarki powoduje, że liście tworzą kształt łyżeczki, są skręcone w górę i stają się kruche. Ostatecznie następuje redukcja kwiatostanów, a co za tym idzie – niższy plon – wyjaśniał prof. Gransee.

 

ESTA Kieserit – jedyny niezastąpiony
Odpowiedzią na niedobory magnezu i siarki w glebie jest nawóz ESTA Kieserit – naturalny siarczan magnezu, w całości rozpuszczalny w wodzie i, co ważne, w całości przyswajany przez rośliny. Jak podreślają jego producenci, to jedyny naturalny siarczan magnezu na rynku.

– ESTA Kieserit jest lepszy od syntetycznych konkurentów. Trzeba pamiętać, że nawozy wytwarzane chemicznie mogą mieć niższą zawartość składników pokarmowych i słabszą rozpuszczalność w wodzie. Poza tym mogą zawierać metale ciężkie, które niekorzystnie wpływają na glebę i rośliny. Dlatego uważamy, że produkowany przez nas siarczan magnezu to jedyny i niezastąpiony nawóz tego typu na rynku. IUNG zakwalifikował go także do stosowania w gospodarstwach ekologicznych – mówił Dominik Młodecki, dyrektor zarządzający i członek zarządu K+S Polska.

ESTA Kieserit to nawóz o zawartości  25 proc. MgO i 50 proc. SO3. Ma obojętne pH, więc nie powoduje zakwaszenia gleby. Produkowany jest z naturalnego, zawierającego magnez minerału – kizerytu. Po wydobyciu z kopalni kizeryt jest oddzielany od soli przy wykorzystaniu metody separacji elektrostatycznej (ESTA). To przyjazna dla środowiska technologia separacji na sucho. A pozyskany w ten sposób ESTA Kieserit staje się naturalnym nawozem, wolnym od chemicznych dodatków. Można go stosować na wszystkich stanowiskach, niezależnie od pH gleby. Sprzedawany jest w formie granulatu i nadaje się do mieszanek mechanicznych.

Nawóz cechuje się dużą elastycznością stosowania – można go aplikować praktycznie w każdych warunkach pogodowych w ciągu całego roku. 

– Rolnik może ustalić indywidualny czas nawożenia i zastosować ESTA Kieserit jeszcze przed nawałem pracy w szczytowych okresach – podkreślał Młodecki.

Przedstawiciele K+S przekonują, że ESTA Kieserit wzmacnia rozwój korzeni i chroni rośliny przed skutkami przymrozków i oparzeń słonecznych, a także przed stresem cieplnym.

– Dzięki zawartości magnezu ESTA Kieserit zwiększa tolerancję roślin na stres, co w efekcie wpływa na stabilność plonowania – mówił dyrektor K+S Polska.

Połączenie siarki i magnezu zwiększa bezpośrednią przyswajalność tych składników przez rośliny i zapewnia lepszy wzrost. A to z kolei przekłada się na jakość i wielkość plonów.

Grupa K+S to największy na świecie producent soli i piąty co do wielkości producent potasu. Posiada zakłady produkcyjne w Europie oraz w Ameryce Płn. i Pd. Firma zatrudnia ponad 14000 pracowników na całym świecie, a jej roczny obrót wynosi ok. 4 mld euro. Poza nawozami produkuje artykuły m.in. dla przemysłu farmaceutycznego, spożywczego, chemicznego oraz paszowego.

Kamila Szałaj

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Mocniejsze euro przeceniło we wtorek unijne kontrakty na zboża i rzepak

Ceny unijnej pszenicy we wtorek na Euronext zaliczyły spadek o 6 euro po wzroście o prawie 10 euro/t odnotowanym podczas sesji dzień wcześniej. Kukurydza straciła ponad 2...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics