Ceny wieprzowiny w Polsce są nadal niskie. Wraz z początkiem sezonu grillowego pojawia się jednak nadzieja na wzrosty.
Jak informują analitycy FAMMU/FAPA, średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w kwietniu 2016 r. w naszym kraju kształtowała się na poziomie 127,53 EUR za 100 kg, a więc była o 13 proc. niższa niż rok wcześniej.
Kwietniowa cena była jednocześnie nieznacznie tylko niższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty.
– Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w kwietniu 2016 r. była także o 3,1 proc. wyższa od średniej ceny reprezentatywnej tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech przewyższała ją o 3,3 proc. – informuje FAMMU/FAPA..
Ponieważ cena wieprzowiny pozostaje na naszym rynku jedną z najniższych w krajach Wspólnoty, polskie mięso utrzymuje swoją atrakcyjność dla potencjalnych kupców z Zachodu.
Analitycy FAMMU/FAPA zwracają uwagę, że początek sezonu grillowego zaczął korzystnie wpływać na kształtowanie się cen wieprzowiny na rynkach Wspólnoty.
– Początek nowego miesiąca przyniósł bowiem wzrosty u większości głównych producentów wieprzowiny w UE, tj. w Danii, Niemczech, we Francji, Włoszech, w Holandii, Polsce oraz w Hiszpanii – czytamy w komunikacie FAMMU/FAPA.
Analitycy informują ponadto, że miesięczne tempo spadku cen wieprzowiny w Polsce jest niemal największe w Unii Europejskiej. Szybsze tempo notują jedynie Grecy.
Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com
Źródło: FAMMU/FAPA