Advertisement

Advertisement

Mało optymistyczna opinia KE

KE przyznaje, że UE w dłuższej perspektywie może stracić na konkurencyjności w produkcji mięsa w porównaniu z innymi regionami na świecie. Przełoży się to na malejący udział Unii w światowym handlu mięsem z 13,7% do 10,1%. Pogorszą się również wyniki wymiany handlowej poprzez rosnący import (wzrost o 5% w latach 2011-22) i malejący eksport mięsa (spadek o 9%).

 

\"Mało

 


Głównymi czynnikami, które przyczynią się do takiego procesu, będą oczekiwane umocnienie euro w stosunku do dolara, co negatywnie wpłynie na konkurencyjność eksportu, oraz wyższe koszty produkcji wynikające z unijnych norm dotyczących m.in. dobrostanu trzody chlewnej i drobiu, czy kwoty mleczne, które nadal mogą przyczyniać się do ograniczenia pogłowia bydła do 2015 roku.
 


Czytaj dalej: Przyczyny złych prognoz w sektorze mięsnym

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Od kiedy elektroniczna ewidencja zabiegów ochrony roślin dla wszystkich? Minister Krajewski wyjaśnia

Rolnicy od wielu miesięcy żyją w niepewności dotyczącej obowiązku prowadzenia elektronicznego rejestru zabiegów ochrony roślin. Zgodnie z unijnym rozporządzeniem 2023/564 miał on wejść w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics