Advertisement

Advertisement

Mało optymistyczna opinia KE

KE przyznaje, że UE w dłuższej perspektywie może stracić na konkurencyjności w produkcji mięsa w porównaniu z innymi regionami na świecie. Przełoży się to na malejący udział Unii w światowym handlu mięsem z 13,7% do 10,1%. Pogorszą się również wyniki wymiany handlowej poprzez rosnący import (wzrost o 5% w latach 2011-22) i malejący eksport mięsa (spadek o 9%).

 

\"Mało

 


Głównymi czynnikami, które przyczynią się do takiego procesu, będą oczekiwane umocnienie euro w stosunku do dolara, co negatywnie wpłynie na konkurencyjność eksportu, oraz wyższe koszty produkcji wynikające z unijnych norm dotyczących m.in. dobrostanu trzody chlewnej i drobiu, czy kwoty mleczne, które nadal mogą przyczyniać się do ograniczenia pogłowia bydła do 2015 roku.
 


Czytaj dalej: Przyczyny złych prognoz w sektorze mięsnym

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

PGE prognozuje: rachunki za prąd wzrosną w 2026 roku

Polska Grupa Energetyczna (PGE) prognozuje znaczący wzrost cen energii elektrycznej w najpopularniejszej taryfie G11, z której korzysta większość gospodarstw domowych. Według zapowiedzi wiceprezesa ds....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics