Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne – chleb prądnicki, oscypek podhalański, kiełbasa lisiecka i wiele innych – od połowy września mają być dostępne w sprzedaży w 45 sklepach jednej z sieci delikatesów w całym kraju – podaje „Rzeczpospolita”.
We wtorek władze Małopolski podpisały umowę w tej sprawie. Sieć delikatesów Alma została wybrana w drodze konkursu. "To szansa, by nasze produkty regionalne, które od lat promujemy, były dostępne na rynku. Udało się pozyskać partnera, który gwarantuje zbyt w całym kraju i oferuje dobre warunki dla wytwórców, których indywidualnie nie byliby oni w stanie wynegocjować" – powiedział marszałek województwa małopolskiego Marek Sowa.
Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne trafią do sklepów w dużych miastach m.in. do Warszawy, Poznania, Wrocławia, Katowic, ale też do Zielonej Góry, Olsztyna i Sopotu – czytamy w gazecie.
Półki z małopolskimi przysmakami mają być specjalnie oznakowane. Wynegocjowano warunki korzystne dla producentów żywności, którzy za wystawianie swoich specjałów nie będą ponosić dodatkowych opłat.
"Chcielibyśmy, aby przysmaki z Małopolski trafiły do szerokiej sieci dystrybucji, a producenci żywności mogli uznać, że produkcja dobrych jakościowo wyrobów regionalnych to ich sposób na życie i że jest to opłacalne" – powiedziała PAP dyrektor departamentu turystyki, sportu i promocji w Urzędzie Marszałkowskim Elżbieta Kantor.
Czytaj także:
Polska borówkową potęgą
Polskie jabłka jadą zdobyć Chiny!
Grunty rolne coraz droższe!
Sieć delikatesów została wybrana na 10 lat, umowy handlowe będą odnawiane co roku. Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego będzie nadal promował wyroby pochodzące z regionu znane konsumentom pod marką "Małopolski Smak". "Chcemy wspierać małopolskich producentów żywności, którzy działają z pasją. Mamy w swojej ofercie znakomite produkty regionalne z różnych stron Europy, ale mamy i małopolskie przysmaki i chcemy pokazać, że Polak też potrafi" – mówił PAP prezes i dyrektor generalny Alma Market SA Jerzy Mazgaj. Dodał, że trudno na razie oszacować, jaka będzie skala sprzedaży produktów regionalnych.
Lista małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatami UE – Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne – liczy obecnie 11 pozycji. Są to bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (ser), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, jabłka łąckie, chleb prądnicki, jagnięcina podhalańska, śliwka suszona – suska sechlońska.
Na liście produktów regionalnych i tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest 95 wyrobów z Małopolski, a kolejne 100 konsumenci znają z organizowanego od 2005 r. Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Źródło: „Rzeczpospolita”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu