Malteurop Polska: Mamy słód ze zrównoważonej produkcji jęczmienia browarnego!

W marcu tego roku firma uzyskała międzynarodowy certyfikat potwierdzający produkcję słodu ze zrównoważonego jęczmienia browarnego. Tym samym reprezentuje już kolejną branżę stawiającą na produkt wytwarzany z zastosowaniem dobrych praktyk rolniczych, przyjaznych środowisku oraz gwarantujących jego bezpieczeństwo i dobrą jakość.

Audyt gospodarstw rolnych

Uzyskanie wspomnianego certyfikatu wymagało przeprowadzenia audytu w gospodarstwach współpracujących z firmą Malteurop Polska Sp. z o.o. Wykonano je na podstawie Listy FSA (Farm Sustainability Assessment) SAI Platform, która wyznacza standardy zrównoważonej produkcji na całym świecie. Konieczność przeprowadzenia takiego audytu wstępnie spotkała się ze sceptycyzmem rolników, którzy przede wszystkim obawiali się kar oraz ujawnienia danych wrażliwych. Z czasem przekonali się jednak, że te obawy są bezpodstawne, a sam audyt nie wiąże się z wprowadzeniem jakichkolwiek restrykcji, ani nie wymaga dzielenia się informacjami, które rolnik uznaje za poufne.

Firma przedstawiła swoim dostawcom korzyści wynikające z jego przeprowadzenia. To m.in. określenie poziomu zaawansowania zrównoważonych praktyk w gospodarstwach jako idealny punkt wyjścia do dalszej pracy w tym kierunku. To również zadbanie o większą wydajność i rozwój, którego celem jest stabilność działalności rolniczej w długim okresie czasu. A co najważniejsze, to podążanie za rosnącym globalnym trendem na produkty pozyskiwane w sposób zrównoważony, a co za tym idzie, wyjście naprzeciw oczekiwaniom rynku przetwórstwa żywności i konsumentów.

Efekt audytu

Wyniki audytu przeprowadzonego przez jednostkę certyfikującą Control Union przerosły oczekiwania zarówno firmy Malteurop, jak i samych jej dostawców. Poziom zrównoważenia gospodarstw rolnych oceniono bardzo wysoko, bo aż 45% z nich osiągnęło najwyższy poziom, czyli złoty, natomiast pozostałe 55% – poziom srebrny.

O podsumowanie pracy nad certyfikatem zapytaliśmy Jerzego Czernia, Procurement Managera, w Malteurop Polska Sp. z o.o., odpowiedzialnego m.in. za przeprowadzenie wstępnego audytu u rolników.

J.Cz.:Nasza firma jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” i aktywnie wspiera rozwój zrównoważonej produkcji w Polsce. Dzięki szkoleniu z audytowania, jakie zorganizowało dla nas Stowarzyszenie, mogliśmy w sposób profesjonalny i zgodny z ogólnoświatowymi standardami ocenić stopnień zaawansowania dobrych praktyk rolniczych u naszych dostawców.

A jak Ty widzisz swoje gospodarstwo za kilka lat?

 Efekty audytu przekonały naszych rolników, że ich praca przynosi realne korzyści, a zrównoważona produkcja rolna pozwala im podążać za nowoczesnymi trendami, dzięki którym mają szansę stać się znaczącym partnerem na globalnym rynku żywności.

W mojej ocenie, nasi dostawcy doskonale rozumieją znaczenie postępu i słusznie upatrują w nim szansę na lepszą wydajność oraz długofalową stabilność finansową. Przede wszystkim mają świadomość wpływu rolnictwa na środowisko i zdrowie człowieka. Tym bardziej doceniamy ich wysiłki w kierunku mądrej i odpowiedzialnej produkcji bezpiecznego oraz wysokiej jakości produktu. To też główny powód, dla którego Malteurop stawia na produkt pochodzący ze zrównoważonych upraw i wyraz naszego zaangażowania w rozwój rolnictwa zrównoważonego w Polsce.”

Opracowanie: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” na podstawie wywiadu z Jerzym Czernia, Procurement Managerem w firmie Malteurop Polska Sp. z o.o.

Monika Wańkowiczhttp://www.rolnictwozrownowazone.pl/stowarzyszenie-asap/
Dziennikarz i copywriter od 2017 r. związana z Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, pyta doradców ASAP oraz rolników o praktyki rolnictwa zrównoważonego w Polsce i pisze…

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,550ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE