Marnujemy połowę wyprodukowanych owoców i warzyw

Komisja Europejska opublikowała specjalny raport poświęcony niewykorzystywaniu w odpowiedni sposób produkowanych na terenie Unii Europejskiej owoców i warzyw –  informuje  zespół monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Jak wynika z najnowszych danych oraz badań przeprowadzonych przez unijne, specjalistyczne ośrodki w tym Uniwersytet w Gandawie (badania pod nadzorem Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ) oraz według badań przeprowadzonych przez prof Peter Ragaert (UGent), William Rijpkema (Wageningen University), Mieke Uyttendaele (Veg-i-Trade) i Benedikt Sas (Food2Know), to największe straty w nieodpowiednim wykorzystywaniu, spożywaniu oraz przechowywaniu żywności dotyczą właśnie owoców i warzyw. Od momentu produkcji i samych zbiorów do momentu jakiejkolwiek dystrybucji – na przykład poprzez sieci supermarketów czy sklepów detalicznych, czyli do momentu bezpośredniego zakupu przez konsumenta policzone straty sięgają prawie 50% z owoców i warzyw produkowanych w Europie.

Zdaniem naukowców, giną one po prostu w łańcuchu żywnościowym. W związku z obecną sytuacją na unijnym rynku, Komisja w swym raporcie zaleca podstawowe działania, dzięki którym konsumenci mogą przyczynić się do zredukowania skali tego zjawiska, a poprzez małe kroki mogą zmniejszyć ilość marnowanej żywności.
 

Wyszczególniono między innymi 10 postulatów, w tym do najważniejszych należy:
1) dokładne planowanie listy zakupów – szacowanie tygodniowej listy realnie potrzebnych nam zakupów z uwzględnieniem planowanego menu oraz kupowanie raczej nie pakowanych owoców i warzyw a już w szczególności produktów gotowych pakowanych hermetycznie obranych ze skóry i umytych, a luzem, ważonych z wybraną dla siebie konkretnie potrzebną ilością,
2) dokładne sprawdzanie terminu przydatności kupowanej żywności, w tym także przetworów owocowo-warzywnych,
3) spożywanie w pierwszej kolejności produktów o krótkim terminie przydatności lub z kończącą się niebawem datą do spożycia,
4) wykorzystywanie owoców i warzyw, które nie bardzo nadają się już do bezpośredniego spożycia w przetwórstwie poprzez przegotowanie ich lub w inny sposób, jako dodatek do zup, deserów czy innych potraw, a tych owoców i warzyw, których od razu wiemy, że nie spożyjemy do przechowywaniu w zamrażarkach.

Jak już wspomniano, europejski projekt badawczy Veg-i-Trade próbuje oszacować i zredukować straty w łańcuchu owoców i warzyw. Stworzone w ramach europejskiego projektu Veg-i-Trade przez naukowców Ghent University i Uniwersytetu w Wageningen modele statystyczne mają w przyszłości być wykorzystane do planowania i logistyki zarówno dla producentów, jak i przetwórców żywności, w transporcie oraz sieciach handlowych i bezpośrednio dla konsumentów.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,885ObserwującyObserwuj
5,380SubskrybującySubskrybuj

MRiRW nie przewiduje dalszej pomocy rolnikom poszkodowanych przez Covid-19

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie przewiduje kontynuacji programów pomocowych dla rolników poszkodowanych przez Covid-19. Pomoc, którą rolnicy otrzymali w ubiegłym roku była jednorazowa. Zarząd...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE