Miliony na zdrowie

Na reklamę fast-foodów wydaje się miliony, przyszedł i czas na promocję zdrowej żywności.

„I choć mogłoby się wydawać, że przekonywać do lepszego życia nikogo nie trzeba, Agencja Rynku Rolnego rozpoczęła akcję. 30 milionów euro na promocję żywności i zdrowego odżywiania. Włączyli się do niej lekarze i technolodzy żywienia.

A wszystko rozpoczęło się od spotkania z tymi, którzy wkrótce będą nas żywić. Zajrzyjmy do szkoły gastronomicznej w Kluczborku.

Jolanta Urbanowicz – technolog żywienia Wojewódzkiego Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Kluczborku: My staramy się odżywiać zdrowo. Młodzież, z tego co widzę, odchodzi od chipsów, trzyma tę marchewkę często w ręce, po prostu zaczyna to być modne i dzięki Bogu, w końcu zaczyna być modna zdrowa żywność.

A co dziś serwuje kuchnia?

Jolanta Stempel – kucharka
: Będzie pałka faszerowana podana z brokułami i bakłażanami. To jest zdrowy drób kupowany z pewnych źródeł, tak więc na pewno jest zdrowy.

Małgorzata Bihun – lekarz pediatra: Wydawałyby się coś takiego: kurczak, ale liczy się sam sposób przygotowania. Tradycyjnie to jest najlepsze i to jest najprostsze. Manufaktura to jest przepiękna forma dla zdrowej żywności.

Trzeba przyznać, że młodzież uczestnicząca w szkoleniu ze specjalistami ma świadomość znaczenia zdrowego odżywiania.

Agnieszka Witek – uczennica: Na pewno w jakim sensie stosujemy to, co się dowiedzieliśmy, ale czasami nie odżywiamy się zdrowo.

Sabina Breda – uczennica: Jesteśmy tym co jemy i dlatego warto stosować to, czego tu się dowiedzieliśmy, na pewno wówczas nie chorujemy i mamy lepsze samopoczucie.

W akcji promocyjno-informacyjnej mogą wziąć udział grupy producenckie i środowiska promujące zdrową kuchnię tradycyjną oraz żywność ekologiczną” – podała Redakcja Rolna TVP.

Dziś w Polsce produkujemy bardzo dobrą i zdrową żywność. Ale chociaż dobrze wyprodukować wcale nie jest łatwo, to dobrze sprzedać jest jeszcze trudniej, a sprzedać za granicą – czyli na rynku globalnym – to już sztuka nie lada.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE