Miód wolny od zanieczyszczeń

Projekt badawczy CONffIDENCE, który otrzymał 5.8 milionów euro wsparcia z funduszy europejskich, pozwoli na przeprowadzanie szybszych i tańszych testów monitorujących zawartość zanieczyszczeń w miodzie.

Nowe metody testowania bezpieczeństwa żywności są jednym z rezultatów czteroletniego projektu CONffIDENCE, który rozpoczęto w maju 2008, z zamiarem rozwijania tanich metod wykrywania skażenia w pożywieniu i karmie. Obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności w Europie, zainspirowały powołanie projektu, którego zakończenie planowane jest na maj 2012 roku, a koszt szacowany jest na 7.15 m euro, z czego 5.8 m pochodzi z 7 Programu Ramowego Komisji Europejskiej (FP7).

„Europa to duży rynek spożycia miodu, ale niestety istnieje wiele obaw, co do poziomu zawartości antybiotyków w tym produkcie” – wyjaśnia koordynator projektu Dr Jacob de Jong. Antybiotyków używa się w celu zapobiegania i leczenia infekcji pszczół, ale człowiek może mieć styczność z pozostałościami, które przenoszone są przez pszczoły do miodu. Konsekwencje uodpornienia się na antybiotyki u ludzi, są oczywiste.

Nowe przyrządy oparte na pomiarach paskowych, umożliwiają przebadanie 8 próbek w około 45 minut, co pozwala na wykrycie czterech różnych antybiotyków, takich jak: chloramphenicol, sulfonamidy, fluorochinolony i tylozyna. Na terenie Unii Europejskiej zabroniony jest import miodu skażonego tymi związkami chemicznymi.  W sytuacji, gdy zanieczyszczenie zostanie wykryte późno, podczas procesu dystrybucji, całe partie muszą zostać wycofane, co wiąże się z wysokimi obciążeniami finansowymi. 

\"AgroNews,Dr de Jong, pracownik instytutu bezpieczeństwa żywnościowego w Holandii (RIKILT – Institute of Food Safety), mówi: „Do tej pory nie było tak szybkiej i prostej metody wykrywania różnych grup antybiotyków. Teraz jest to możliwe, nawet w warunkach naturalnych.”

Znajdujące się obecnie w ostatnich stadiach weryfikacji urządzenia testujące, zostaną sprawdzone w licznych laboratoriach, by potwierdzić zgodność wyników. Producent – firma Unisensor, ma nadzieję wprowadzić je na rynek na początku przyszłego roku.

Podstawowym atutem programu CONffIDENCE jest szybka, prosta i tania metoda testowania, która może być przeprowadzana przez pracowników na każdym szczeblu produkcji żywności.

Projekt CONffIDENCE obejmuje międzynarodową współpracę jednostek zlokalizowanych w 10 krajach – ośmiu instytucji badawczych, pięciu uniwersytetów, dwóch dużych producentów żywności i karmy. Wspólnie dążą oni do wykrycia wszelkich możliwych zanieczyszczeń pojawiających się w żywności, w tym takich jak metale ciężkie, organiczne zanieczyszczenia i biotoksyny. Dr De Jong wierzy, że wdrożenie tak taniego, efektywnego i sprawnego sposobu testowania zaoszczędzi przemysłowi spożywczemu miliony euro.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics