W najnowszej prognozie z dn. 7.05.br. FAO przewiduje wysokość światowej produkcji zbóż w nadchodzącym sezonie w wysokości 2 509 mln ton (łącznie z ryżem), tj. o 39 mln ton (lub 1,5%) mniej w porównaniu z wynikiem z poprzedniego sezonu, jednak w dalszym ciągu o blisko 5% więcej w stosunku do średniej z ostatnich pięciu lat – informuje FAMMU/FAPA.
Największy udział w spodziewanym spadku zbiorów będzie miała kukurydza. Zbiory tego gatunku są prognozowane w wysokości 995 mln ton, tj. o 30 mln ton mniej niż w kończącym się sezonie. Spadek produkcji kukurydzy w skali globalnej będzie przede wszystkim związany z redukcją areału.
Zużycie zbóż w skali globalnej w sezonie 2015/16 jest prognozowane na 2 522 mln ton, tj. o 1% 926 mln ton większe niż w poprzednim sezonie. Tempo wzrostu konsumpcji spowalnia. Dla porównania w dwóch poprzednich sezonach wynosiło ono odpowiednio 2,6% oraz 4,8%. Ograniczony wzrost zużycia zbóż w porównaniu z poprzednimi sezonami odzwierciedla spodziewane spowolnienie wzrostu zużycia na cele przemysłowe, a zwłaszcza do produkcji bioetanolu. Wzrosnąć natomiast ma konsumpcja zbóż na cele żywnościowe.
Jak informują analitycy FAMMU/FAPA, światowy handel zbożami w sezonie 2015/16 jest prognozowany w wysokości 349,4 mln ton, tj. o 0,6% (2 mln ton) mniej w porównaniu do szacunków handlu w sezonie 2014/15 i o 2% (8 mln ton) poniżej wyniku z sezonu 2013/14.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Aimee Steen
Źródło: FAMMU/FAPA