Na plantacjach zbóż pojawił się mączniak prawdziwy zbóż i traw. W niektórych regionach kraju Instytut Ochrony Roślin zaleca wykonanie zabiegu chemicznego.
Mączniak prawdziwy zbóż i traw jest jedną z groźniejszych chorób pszenicy i jęczmienia. Jej sprawcą jest grzyb Blumeria graminis. Choroba może powodować nawet 30 proc. strat w plonie.
– Mączniak prawdziwy to jedna z niewielu chorób, która szczególnie dobrze rozwija się w warunkach obniżonej wilgotności. W okresie dojrzewania rzepaku na liściach, łodygach i łuszczynach obserwowano biały, mączysty, obficie pylący nalot grzybni mączniaka prawdziwego – wyjaśnia dr Ewa Jajor, IOR Poznań.
Progi ekonomicznej szkodliwości dla na jęczmieniu ozimym
Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw na jęczmieniu ozimym od fazy krzewienia do fazy kłoszenia to pojawienie się objawów choroby na górnych liściach, a także gdy liczba porażonych źdźbeł wynosi co najmniej 10 proc..
Progi ekonomicznej szkodliwości na pszenicy ozimej
Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw na pszenicy ozimej:
• faza od początków krzewienia do końca krzewienia: 50-70% roślin z pierwszymi objawami choroby,
• faza strzelania roślin w źdźbło: 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia,
• faza kłoszenia roślin: pierwsze objawy choroby na liściu flagowym, podflagowym lub kłosie.
Profilaktyka to podstawa
Państwowy Instytut Ochrony Roślin radzi, by występowanie choroby ograniczać poprzez:
• szybkie wykonanie podorywki i starannej orki, w celu zniszczenia resztek pożniwnych
• unikanie zbyt gęstego siewu i przenawożenia azotem
• unikanie sąsiedztwa innych plantacji jęczmienia ozimego i jarego
• stosowanie prawidłowego zmianowania
• odpowiedni dobór odmian
• zaprawianie nasion.
Redakcja AgroNews, fot.CIMMYT/flickr.com